IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямо находище на литий раздели Сърбия

Мината може да помогне на Европа за постигане на независимост от китайските батерии

За да разберете дали една кола е наистина екологична, трябва да оставите директните емисии  и да погледнете как е произведена. С какви суровини и какво е тяхното въздействие върху околната среда. Много от тези въпроси излязоха наяве покрай фабриките на Tesla, които предизвикаха саботажи и протести в Гемания. И всичко това на фона на битката на Европа да извлече лития, от който толкова отчаяно се нуждае за своя „зелен“ преход. Без да зависи от Китай.
 
 
мина, Сърбия


А в Европа има много литий, но неизползван. Сега погледитее са насочени към спокойна долина близо до границата на Сърбия с Босна, която гигантът Rio Tinto иска да превърне в мина. Но протестите спират плановете им.

Преди години минната компания Rio Tinto взе къщите в долината Ядар, западно от Сърбия, за да ги разруши и да построи най-голямата литиева мина в Европа. Както е описано подробно от британско-австралийската мултинационална компания, находището и неговият уникален минерал, ядарит, съдържат висококачествени борни и литиеви минерализации. Планирани са като подземна мина с площ от 2000 хектара, способна да произвежда три продукта годишно, всички в прах:

•    58 000 тона рафиниран литиев карбонат за батерии, достатъчно за приблизително 1,1 милиона електрически превозни средства или около 17% от европейския пазар.

•    160 000 тона борна киселина.

•    255 000 тона натриев сулфат

Сръбското правителство даде предварително одобрение през 2019 г., но притеснено от загуба на гласове по време на масовите протести срещу Rio Tinto преди изборите през 2022 г., го отмени. Сега, когато Европа вижда Сърбия като своята „Златна кокошка“, а страната иска да се присъедини към ЕС, правителството възобнови проекта. Целта е да започне работа след две години.
 
 
мина, Сърбия

Проектът изглежда така

Европа има повече от 20 минни проекта за този минерал в различни етапи на развитие, но нито един не е започнал да произвежда литий, подходящ за батерии. Близо 18 000 души, засегнати в долината Джадар са притеснени. Малки семейни ферми отглеждат малини и сливи, занимават се с пчеларство, пасат овце и кози. Долината е заобиколена от планини, мвого води. Въобще, рай за фермерите.

"Процесът на отделяне на химически стабилен литий от ядаритна руда включва използването на концентрирана сярна киселина. Той ще се проведе на 20 километра от река Дрина и ще използва 300 кубически метра вода на всеки час, докато химически обработената вода ще се връща в Джадар Река Изхвърлянето на неизбежно замърсена вода, както и подпочвена вода, съдържаща арсен, живак и олово, ще замърси цели речни басейни и ще продължи пътуването си през Ядар до Дрина и Сава, замърсявайки не само Сърбия, но и източниците на вода от други държави“, твърдят еколозите.

Води се и политическа битка, тъй като според западни медии "сред тези, които са участвали в неотдавнашните национални демонстрации срещу Rio Tinto, са лидерите на Народния патрул, ултранационалистическа група, свързана с Москва." Някои критици обвиняват президента Александър Вучич, че жертва околната среда на Сърбия, за да допринесе за целите на Европа в областта на климата: „Нямам нужда от зелени коли“, казва Анджела Ройович, 25-годишна местна жителка: „Имам нужда от зелени ябълки и зелена трева“.

Но местната опозиция също се сблъсква с тези, които искат работни места. ЕС наскоро подписа пакт за снабдяване със сръбски запаси от литий. Това може да покрие до девет десети от текущите нужди на Европа от литий, намалявайки зависимостта й от Китай. Целта е да се установи цялата верига на стойността в балканската държава.
 
 
Stellantis

Сърбия ще даде възможност на Mercedes-Benz, Volkswagen и Stellantis да купуват литий за производството на електромобили, давайки приоритет на европейските пред китайските производители на автомобили, заяви президентът Александър Вучич, цитиран от Ройтерс. „Европейският съюз (ЕС) се нуждае от литий и ние искаме да засилим връзките си с него“, посочи сръбският държавен глава пред германския всекидневник Handelsblatt в интервю, публикувано в четвъртък. 

Германският канцлер Олаф Шолц ще пътува до Сърбия за разговори с Вучич в петък, като ключова тема ще бъдат стратегически важните суровини за веригите на доставка на батерии и електрически автомобили.
 

0 от 500
  • #4
    4 rate up comment 5 rate down comment
    До 2 ( преди 3 седмици )
    Че Москва има интерес простолюдието да знаят за да е по-скъп лития за Европа. Ти изобщо мислиш ли?
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    До #1 ( преди 3 седмици )
    При тази скъпа земеделска земя, няма начин някой да слага панели. Отделно, че на земеделска земя, където е забранено друго освен земеделие, трябва някой да не е добре с главата да вложи милиони, под угрозата да ги загуби. Панели се редят върху земя, която е ниска категория...
  • #2
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Пропагандата, естествено бълва злостни неистини. Има начини и двете страни да са доволни. Държавата Сърбия трябва да държи добивът да е чист. Това е нейната роля. Има технологии и технологии. Без намеса, добивните компании ще заложат на най-замърсяващия, но евтин подход. А Москва не иска сръбското простолюдие да знае, че има и чисти методи.
  • #1
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Хайде сега да видим антиелектриците какво ще измислят в своя защита? Защо смятат че не е по-добре този литий да се добива в пустините на Чили където така или иначе няма растителност да не говорим за живот, или пък в каменните пустини на Австралия а трябва да го добиваме в Европа близо до България, за да не внасяме китайски батерии. Евала на сърбите! Не като нас да позволяваме да се сеят фотоволтаици по нивите.