IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Semi се запали и блокира магистрала за часове

Изпаренията от пламналия камион също се оказват огромен проблем (ВИДЕО)

Електрически камион Tesla Semi се запали на магистрала в Калифорния и се наложи пътя да бъде затворен за часове. Това е вторият сериозен инцидент с превозно средство, задвижвано само на ток, в последните седмици след пожара с Mercedes-Benz EQS, заради който беше евакуиран жилищен комплекс в Южна Корея.



Според информациите Tesla Semi се е запалил рано сутринта близо до Сакраменто. Пристигналите на мястото на инцидента екипи на пожарната с часове са се опитвали да потушат пламналия камион, като са излели тонове вода върху горящите останки.

От местната полицията съобщиха, че „заради изпаренията от горящата платформа е опасно да се диша в района на катастрофата“. Затова и магистралата е била затворено до късно вечерта, когато в крайна сметка движението по трасето е възобновено.

Причината за пожара не е ясно. Нито Tesla, нито главният изпълнителен директор Илон Мъск са коментирали инцидента в социалната мрежа X, която е предпочитаното средство за комуникация на компанията в наши дни.

Известно е, че Tesla Semi има особено голяма батерия за превоз на дълги разстояния. Смята се, че версията на камиона с пробег 800 км има капацитет на батерията от 850-900 kWh, но официална данни не се съобщават. При нормална кола или кросоувър капацитет е около 75-85 kWh батерия, докато електрическите пикапи имат батерии, които варират от 123 kWh до 205 kWh.

В момента Semi е тестван в САЩ от малък брой корпоративни автопаркове, включително PepsiCo.


0 от 500
  • #29
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Топки има ли ( преди 4 седмици )
    800 оборота в минута, 900 мл в час, ускорение до 5 км в час на автомобил с 1200 килограма тегло и 50% КПД на изгаряне на горивото устройва ли ви като начални данни? С тях ще сметна Колко kW е входящата мощност постъпила в цилиндрите колко kW от тях са упражнили сила върху буталата и сa освободили механичната си енергия. После ще сметна преди и след потегляне 1. колко е КПД до валът на двигателя. 2 Колко kW и Nm до вала. 3.Колко е КПД до гумите. 4 Колко kW и Nm до гумите. Достатъчно ли е?
  • #28
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Сега остана ( преди 4 седмици )
    Да си изберете отговор от теста Инженерите антиелектрици не отговориха на задачата за осми клас защото: 1. Не могат да я решат. 2. Защото всеки себе уважаващ се психопат не отговаря на въпроси. 3. И първа и втора точка са верни.
  • #27
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Все още се търси ( преди 4 седмици )
    "анонимен ( преди 27 минути )Търси се енергия за ускорение с 40 км в час на тяло с маса 1200 кг. " Досега беше намерен само един минус, но отговор на този сложен въпрос за осми клас не беше намерен.Хайде сега да сметнем задачката на професор Илиев или както там се казваше. Да приемем, че на първа предавка с 800 0б. може да бъде достигната скорост на автомобила от 5 км в час Ако тези начални данни не ви харесват дайте други и ще сметна с правилните. 1200 кг устройват ли ви? 50% КПД? Дру ...
  • #26
    0 rate up comment 4 rate down comment
    СМОГ ( преди 4 седмици )
    В същия ден в света са се запалили 19 хил. пластмасови резервоара под задните седалки (всички коли вече са с такива, освен плъгин хибридите, които са с метални) и са обгорени над 900 тела. Защо не пишете за всяко от тях?? Шофьорът на камиона е жив и здрав. При колите на ток няма експлозии като при резервоара и газовата бутилка. И, апропо, клетки не се гасят с вода. Пожарникарите са още в 19 век. Ще се научат...
  • #25
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Търси се енергия за ускорение с 40 км в час на тяло с маса 1200 кг. Някой антиелектрик да го е виждал? Аз вече сметнах и в киловати и в калории Колко е енергията за ускорение от 0 до 20 км в час за които ви питах и не можахте да отговорите. Докато не разберете урока от 8 клас за кинетична енергия, няма как да разберете какво ще сметна за тръгване с 800 км без даване на газ. Точно както когато спорехте, че тръгвам с грешни начални данни за изкачване на Шипка и истинските били 150 kW и 30% наклон.
  • #24
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    Задача за осми клас. колко енергия е необходима за увеличаване на скоростта с 40 км в час на тяло с маса 1200 кг. Има ли инженер от вас, който може да реши тази задача за осми клас или при перпето мобиле- специалността ви за висше образование, енергия е мpъcна дума която е забранена защото пречи на принципите на перпето мобиле? Аз не можах да реша вашата задача и казах че не мога и нямам решение. Не е срамно да си признаете, че не можете да решите задачата за да ви кажа отговора.
  • #23
    0 rate up comment 3 rate down comment
    Гостенино ( преди 4 седмици )
    "Димов ( преди 34 минути )Теб никой не може да те разбере,ти си феномен като Шиши.По условие на задачката е потегляне без газ,без допълнително гориво,без допълнителна енергия." Тази задача може да съществува единствено и само в учебник по перпето mobile. Може да я преподава само професор по перфето mobile като инженер професор Радев. В нормален учебник и нормален преподавател дори в осми клас, няма как да съществува такава задача защото противоречие на физичните закони.
  • #22
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Димов ( преди 4 седмици )
    Теб никой не може да те разбере,ти си феномен като Шиши.По условие на задачката е потегляне без газ,без допълнително гориво,без допълнителна енергия.
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Димов ( преди 4 седмици )
    Беше ти отговорено преди няколко дни в стара тема.Ето днес пак подхващаш стария спор,как потегля автомобил без газ.Тебе резултата не те устройва и пак започваш да чоплиш.Грешно ти е мисленето,грешна ти е представата как работи топлинния двигател,ти самия си една грешка на природата.
  • #20
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    "Димов ( преди 3 минути )С колко км/ч в се движи автомобил на първа скорост без газ с 800 оборота."Е именно де. Нито един от въпросите ми не е случаен. Искам само да знам дали отсреща ме разбират, което засега очевидно не е така защото още не сте прочели статията за кинетична енергия в Уикипедия. Обещавам ако ми отговориш правилно или неправилно колко енергия е необходима за увеличение на скоростта с 40км/ч на тяло с маса 1200 кг, обещавам да ти отговоря с точни цифри по задачата за 800 о ...