IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобили на Amazon не издържаха на жегата и се запалиха

Пожарът на три микробуса Rivian в Хюстън повдигна нови въпроси (ВИДЕО)

Въпреки редките пожари на електрически превозни средства, нов инцидент привлече значително внимание заради развиващите се технологии и обществената загриженост относно безопасността на електрическите превозни средства (EV). Инцидентът се случи в логистичен центъра Amazon на 1 юли и беше заснет на видео от дрон.


Rivian


В момента Amazon използва хиляди EDV (електрически ванове), произведени от Rivian, за да намали емисиите, като тези превозни средства станали обичайна гледка по пътищата на САЩ. Кадрите показаха паркинг, пълен с EDV, някои от които са включени за зареждане. В същото време обаче температурата навън достигна близо 40 градуса, като част от горещата вълна, обхванала няколко щата на САЩ.

Видеото показва, че първо един Rivian EDV изпуска облак от токсичен черен дим, а след това огънят се разпространява към две съседни превозни средства. Компанията-производител потвърди, че е наясно с инцидента и разследва. Говорител на Rivian каза, че няма пострадали и че е твърде рано да се установи причината за топлинния удар.

Пожарът засегна няколко превозни средства, като се разпространи от първоначалния източник към близките коли. Въпреки че превозното средство е било свързано към зарядно устройство, то не се е зареждало активно по това време и Rivian изключи батерията с високо напрежение като причина за инцидента.



В отговор на мястото на пожара незабавно са въведени мерки за сигурност. Зарядните устройства, свързани към повредения панел, са изключени и електроинженерите на Amazon и техник за високо напрежение са потвърдили, че останалите зарядни устройства са безопасни за използване. Amazon изрази благодарност за бързата реакция на пожарната в Хюстън и в момента работи с властите и с експерти от Rivian, за да установи фактите.

Изследванията показват, че е по-малко вероятно електрическите превозни средства да се запалят, отколкото превозните средства с двигател с вътрешно горене. Въпреки това, ако възникне пожар, той може да бъде по-труден за гасене поради запалимия характер на литиево-йонните батерии.

Кадрите показват как пожарникарите се опитват да овладеят пламъците, преодолявайки трудностите, свързани с термичното изтичане - състояние, при което клетките на батерията се подлагат на неконтролирано самонагряване и освобождават кислород, причинявайки непрекъснато горене, докато целият горим материал се изразходва.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster=idiot ( преди 2 дни )
    Не е верно.Статистически е доказано,че електромобилите се палят в пъти по малко.
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Тия на DHL са най-наглите и долни електрически бусове, спират както има падне, дано да горят и сега застрахователите да си вземат поука и да спрат да ги застраховат и при други пострадали съд до дупка!
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Факт ( преди 2 дни )
    Батерия така не се пали.Това е диверсия
  • #3
    10 rate up comment 8 rate down comment
    до 1 ( преди 2 дни )
    Да изненада е. Явно този път по изключение не са преписали от московски сайт, на който основната цел не е да информира, а да громи "прогнилия запад" с неговите модерни изобретения. Сигурно рускоговорящият преводач е на моренце.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Друг Гост ( преди 2 дни )
    Абе тези Амазон, може ли да са толкова неумни и на този огромен паркинг да няма нито един пожарен кран, а пожарната да опъва маркуч от такова разстояние
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Ето че започнахте да пишете малко по-нормални новини с информативен характер и значително по-малко внушения, намиращи се предимно в заглавието. Има напредък.