IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Дори и американците минават на стари коли

30% от продажбите втора употреба са на автомобили над 10 години

САЩ е поредният пазар, на който продажбите на стари употребявани автомобили записват сериозен ръст. Това показва ново изследване на iSeeCars, според което пазарният дял на колите на възраст на поне 10 години се е увеличил с цели 30% от 2014 г..


коли втора употреба


В случая са изследвани 169 млн употребявани коли, продадени между януари 2014 г. и юни 2024 г., което предполага, че промяната е причинена от високите цени, правещи новите и почти новите автомобили твърде скъпи за много купувачи.

„Потребителите, които търсят по-ниски цени на превозните средства, се насочват към по-стари коли - каза Карл Брауер, изпълнителен анализатор на iSeeCars. - Но дори връщането десетилетие назад или повече не предпазва купувачите от масивните скокове на цените на употребяваните автомобили през последните години, като средната по-стара кола сега струва повече от 12 000 долара.“

Проучването показва, че средната цена на по-стар автомобил се е увеличила с повече от 60% - от 7583 долара през 2014 г. до 12 194 долара днес. Нормалната инфлация е част от това увеличение, но не на цялото. Според индекса на потребителските цени на Бюрото по трудова статистика на САЩ, 7583 долара през 2014 г. е еквивалент на 10 064 долара днес.

Седани, комби и хечбеци са превозните средства, които най-често се купуват втора ръка. Анализаторите на IseeCars смятат, че това не се дължи само на по-ниските цени на тези превозни средства в сравнение с камионите и SUV-овете, но и защото те са по-евтини за гориво и застраховка.

Доказателство за това е, че сред най-популярните модели, купувани на старо са Hyundai Sonata и Elantra, Subaru Legacy и Impreza, Mercedes C-Class и E-Class и BMW 3-Series. Най-яркият пример е Sonata, чийто дял сред 10-годишните автомобили, е скочил с 484% между 2014 г. и 2024 г.


0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Факт ( преди 1 месец )
    Когато бензинът скочи от 1$/галон на3-4/галон,а новите коли са поскъпнали двойно,доходите са нараснали само с 30-40% , то си е сериозен повод да се обърнеш към втората употреба.Впрочем,средната възраст на американските автомобили варира от 10 до 18 години за различните щати и продължава да расте.
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Who Cares ( преди 1 месец )
    Естествено . вие живеете в 90-те години на миналия век.
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Who Cares ( преди 1 месец )
    Ами при цена за средна кола надвишаваща средната заплата - какво друго? Наблюдавам парадокси - може да купиш Мерцедес за по-малко пари от някои тойоти.
  • #12
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Естествено …. ( преди 1 месец )
    Всеки разумен човек би предпочел 2 годишна кола което си е нова за 70% от цената или пък 4 годишна за половината цена. Безумната обезценка на вече безумно скъпите нови коли го изисква..
  • #11
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Има едно "реалити" за разни скънзи в САЩ и едната се оплакваше,че сметосъбирането са 80 кинта месечно.
  • #10
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 7 ( преди 1 месец )
    Освен това нямам нищо общо с митето който си е китайофил и отделно неведнъж е обвинявал Украйна за забавянето на електромобилите и поскъпването на тока ест без изобщо да смята тоталитарния агресор за виновен
  • #9
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Който иска да провери в САЩ има купонна с-*** финансирана от държавата наречена SNAP която гарантира храната за над 40 милиона бедни с доходи до 1 000 и нещо долара по около 250 долара на човек месечно (според колко голямо е домакинството ако е 1 човек е 290 долара ако е 5 е 1 155 за петимата) пък това си е предостатъчно количество храна и стига за повече от хляб и мерудия
  • #8
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 7 ( преди 1 месец )
    Че тя "джънк" храната на заведенията да не е без пари ве? Даже хич не е и това ако са намалили храната (ако е като цяло, а не само от бързо хранене) е за добро защото са най-дебелата нация и е крайно наложително да не се тъпчат като прасета и там между другото в най-бедните щати (обикновено югоизточните където най-голям дял са черни) има най-голям дял затлъстели то и у нас е пълно с бедни и дебели "гладуващи" без да го пиша като обида, а съвсем обективно
  • #7
    3 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Митето пак е избухнал с официална статистика. Толкова цъфти американската икономика, че заведенията за "джънк" храна са на зор. Познай, Мите, клиентите на тези заведения под коя и над коя линия за нивото на река Дунав са.
  • #6
    14 rate up comment 6 rate down comment
    До 1 ( преди 1 месец )
    Линията на бедност в Русия са си я изчислили на 160 в долари месечно тоест с 200 долара в Русия не се водиш беден по тяхната статистика, а в САЩ с 1 000 долара месечно си беден по статистика пък цените не са с голяма разлика освен ест жилищата. По стандартите за бедност на САЩ примерно 60% от руснаците сиг ще са бедни пък по стандартите за бедност на Русия сиг 1 % от американците ще са бедни..