IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сериозен проблем - „Covid колите“ излизат на пазара втора ръка

Това са автомобили с липсващо оборудване и непълни спецификации, чиято препродажба може да се окаже невъзможна

Covid-19 може да е ударил преди четири години, но дилърите и купувачите на употребявани автомобили сега се сблъскват с един тревожен страничен ефект - автомобили, регистрирани по това време, чието ниво на оборудване не съответства на официалните им спецификации, сега навлизат на пазара втора ръка. И продажбата им се оказва сериозен проблем.


Covid


Наричани „Covid автомобили“, тези превозни средства са жертви на глобалния недостиг на части, причинен от пандемията през 2020 г. и 2021 г. Това се дължи основно на липсата на полупроводници, които са нужни за редица системи - от отопляеми седалки до безжични зарядни устройства за телефони. Изправени пред възможността за ограничени доставки или дори никакви, някои производители на автомобили премахнаха много от функциите, които зависеха от полупроводниците.

В резултат на това в значителна част от новите автомобили, доставени през 2022 г., липсваха функции, включени в техните спецификации, в това число безжични зарядни устройства за телефони, екрани за инфотейнмънт, дисплеи, сателитна навигация, специално осветление и електрическо регулиране на седалките.

Експерти от бранша още тогава предупреждаваха за риска такива автомобили да навлязат на пазара на употребявани автомобили в рамките на две години. Прогнозата им се оказа вярна, тъй като вече големи количества такива превозни средства вече са в продажба, кано дилърите и търговците на употребявани пазари откриват, че им липсват ключови елементи, присъстващи в официалните спецификации.

„Това са отопляеми седалки, хед-ъп дисплеи, електрически огледала на вратите, електрически седалки и дубликати на ключове. Някои автомобили дори са произведени с аналогови инструменти и часовници, и са снабдени с по-малки колела. Оказва се, че някои модели с определени спецификации просто не съществуват документално, което е проблем при продажбата им", коментира Маркъс Блейкмор от Асоциацията за ремаркетинг на превозни средства, която е създала две работни групи за разследване на проблема.

Появява се и друг проблем - дадена кола е продадена като нова от официален дилър, който обаче я е описал погрешно. След известно време клиентът връща автомобила, защото той не съответства на това, което е поръчал, тоест някои от системите липсват. Това е позволено от законите за защита на потребителите, но след това тази кола, която е вписана в системата по един начин, трябва да бъде продадена отново.

„Толкова много акции се купуват „на сляпо“ от дилъри и търговци, че мнозина не осъзнават, че са купили „Covid кола“. Никой не иска драма с погрешното описание на автомобил, защото това означава разваляне на сделката", допълва Блейкмор.


0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 1 ден )
    По онова време Теслите ги доставяха с някакви липсващи УСБ портове.
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    q ( преди 1 ден )
    Основно ДВГ пърдаци нали? На печелившите честито.
  • #5
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Моят случай е обратното - поръчах я 2021-ва и накрая я получих с допълнително дигитално табло и безжично зарядно. Таблото беше временно спряно когато поръчвах после го върнаха, а зарядното никъде не го бях виждал в ценовата листа.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 ден )
    Липсващите функции са дребна грижа. Колко модули бяха сглобени със заместващи компоненти, не е истина. Някои от заместващите компоненти не бяха по-лоши от "оригиналните", но в някои случаи имаше слагане на "потребителски" компоненти (историите с покупките и разглобяването на перални). Като цяло модулите работят, както трябва, освен при специфични условия, което означава най-вече като остареят. Не ме питайте откъде ги знам тези неща...
  • #3
    21 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Намаляват цената и се намират клиенти , проста работа.
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Това си го измислихте току що ... ковид колите ... олеле ...
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Като цяло им няма нищо, освен някоя липсваща "екстра" - примерно безжично зарядно за телефон. Но това са болести на евтините модели конфигурации.