IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota отказа гаранция за изгоряла GR Corolla заради... висока скорост

Японската компания твърди, че гумите на спортния модел не били предназначени за над 135 км/ч (ВИДЕО)

Toyota отказа да покрие гаранцията на GR Corolla, която избухна в пламъци по време на движение миналия месец, като от японската компания обявиха, че причината за инцидента е в гумите, които не са били пригодени за високи скорости.



Инцидентът е от средата на юни, когато бяха разпространени кадри от видеорегистратора в колата, на които се вижда как хот-хечът се движи със скорост от около 140 км/ч. В един момент двигателят отказва, а в купето започва да влиза бял дим. Шофьорът спира и веднага се обажда на пожарната, чиито екип пристига много бързо, но въпреки това предната половина на колата е унищожена.

Собственикът се обръща към Toyota, надявайки се на помощ при замяната на колата с това, тъй като тази е унищожена. От компанията обаче отказват, а като причина посочват, че GR Corolla не трябва да се кара с над 85 мили в час (135 км/ч), тъй като гумите на автомобила не са пригодени за подобни скорости.

Експерт от пожарната прави оглед на колата и открива малка дупка в горната част на блока на двигателя, както открива остатъци от масло върху турбокомпресора, дъното на двигателя, ходовата част и изпускателните тръби.

„Ръководството на собственика предупреждава да не се шофира с над ограничението на скоростта - се казва в отговора на Toyota. - Дори ако законовото ограничение на скоростта го позволява, не шофирайте с повече от 85 мили в час, освен ако автомобилът ви не разполага с гуми за висока скорост. Шофирането с над 85 мили може да доведе до повреда на гумата, загуба на контрол и възможно нараняване.

Собственикът на колата, а и не само той, не приемат подобни аргументи, тъй като GR Corolla идва от фабриката с гуми Michelin, които позволяват развиването на много повече от 85 мили. Гуми за по-ниски скорости обикновено се поставят само на ремаркета или се използват като резервни. Дори най-обикновени гуми от клас Q се справят без проблем със скорости от до 160 км/ч (99 мили), докато тези с оценка S или T са безопасни съответно до 180 км/ч (112 мили) и 190 км/ч (118 мили).

Въпреки това от Toyota са категорични, че няма да покрият гаранцията. В отговора до собственика се припомня, че по-рано тази година - на 12 февруари, колата е претърпяла друг инцидент, при който е получила щети по предната част. 30 дни преди пожара колата е посетила сервиз на марката за смяна на маслото и за отстраняване на проблем с горивото. Всичко това обаче не е свързано с отказа на производителя, като причината за него си остават именно гумите.


0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Между другото имаше из медиите много новини как Тойота не искат много-много да покриват гаранционно щетите по GR моделите си. Доста народ се изтипоса из интернет... Навярно си има причина, ама сега как да разбереш дали Тойота са прави, или клиента е прав. Най-смешно е, че си купил трицилиндрова спортна Тойота, за да си мъкне някакъв багаж...
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    ха ха ( преди 1 месец )
    Явно тойота също събират данни от клиентите си без тяхно знание. Затова са толкова глокназ да правят отказ на подобно глупаво основание.
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Пешо Келешо ( преди 1 месец )
    Този хеч наистина е станал хот
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    на кой не му стана ясно че всички производители и дилъри на автомобили са мошеници и това е проблем на клиента затова има вторичен пазар на автомобили проектирани преди 20 години когато инженерите бяха отговорни и маркетолозите и счетоводителите нямаха достъп до чертожната дъска
  • #7
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Мотото на този модел е Built for the track. Ready for every day. Ако на прав участък по обществени пътища се разваля и блокира двигател при шофиране с над 135 километра в час и това е забранено от производителя, как ли се представя на писта? А това е автомобил проектиран за писта! Срам и позор.
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Да се свети името им ( преди 1 месец )
    А тук все още има сектанти които вярват че Toyota произвежда надеждни автомобили и се грижи за интересите на клиентите си. Както се вижда нито е надеждна защото е блокирала двигател, нито пък поправя гаранционно автомобилите си. Не стига че се чупят, но не искат и да си ги оправят.
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Бий едно съдебно дело по наглата главата на япончетата.
  • #4
    12 rate up comment 4 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    И Тесла така - това е проблем на клиента... не са само Тойота.
  • #3
    11 rate up comment 13 rate down comment
    Ружа И... ( преди 1 месец )
    Тойота баце, ако беше някой друг производител веднага ти го заменя. Ама тия са големи кучета с гаранцията.
  • #2
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Нещо не се разбира добре от статията - твърдят, че е от гумите, които също така са за по-високи от развитата от клиента скорост? Ако е така, бързо ще се стигне до извънсъдебно споразумение в размер на нова кола. Ако обаче наистина е карал със скорост по-висока от тавана на гумите (не знам как ще го докажат) може и да има дело.