IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобилите на Lada получават китайски двигатели

АвтоВАЗ преговаря с Great Wall за 1,5-литров мотор, произвеждан в Русия

Автомобили на руския производител АвтоВАЗ ще бъдат оборудвани с двигатели на китайския концерн Great Wall. Интернет-изданието Russian Automobile твърди, че в момента се водят преговори между двете страни, като се очаква те да приключат успешно.


Lada Vesta


По предварителна информация първата Lada с китайски мотор ще бъде Vesta, която ще получи 1,5-литровият двигател на Haval Jolion. Това обаче няма да бъде сегашният модел, а нов кросоувър на базата на Vesta, чиято разработка е приключила и предстои излизането на първите тестови бройки.

Серийното производство на модела е предвидено за края на 2025 г, а продажбите му ще стартират през пролетта на 2026 г. Преминаването на моделите на Lada ще бъде допълнително улеснено от факта, че 1,5-литровият мотор на Haval се произвежда в завода на Great Wall край руския град Тула.

Според същите източници на информация с китайски двигатели вероятно ще бъдат оборудвани и моделите на новата руска марка Aurus. За тях е предвиден задвижващия агрегат от всъдеходите Tank. Това е 3,0-литровият турбомотор GV6Z30, развиващ мощност до 354 к.с.


0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    до 3 и 4 ти тия простотии от де ги изсмука,щот действителността е коренно различна. Все пак тук е автомобилна тема и ти и оня с коментар 1 за секса мястото ви не е тук. Факта,който трябва да се отбележи,че руснаците произвеждат а ние стоим и ни заобикалят от всякъде и ни наритват в ъгъла.Иначе за критика сме първи .
  • #2
    7 rate up comment 15 rate down comment
    Лудория ( преди 1 месец )
    Защо си мислиш, че Китай не прави така и спрямо другите си "партньори"? Я прочети за Гърция, Шри Ланка, Черна гора. И защо нещата малко се върнаха назад с Пакистан. САЩ нима не правят същото? Я попитай защо Япония и Нидерландия са малко обезпокоени от евентуалн ембарго спрямо тях. Новината е от днес. Я се замисли защо Турция има по две фирми - половината работят с Русия, другата половина със САЩ. Само ние тук се плюнчим и не печелим от ситуацията. Та даже се набутваме...
  • #1
    14 rate up comment 7 rate down comment
    до 3 ( преди 1 месец )
    И това е само официалния търговски обмен. В момента на който му трябва кредит го тегли от китайски банки, защото в Русия ако ти дадат кредит на под 17-18% ще е чудо. Докато който има пари си ги държи в руска банка на 13-14%. Т.е. оттам изтичат още доста пари и обещетения по кредити, а банките са на загуба. И ще става по-зле защото се очаква след ръста на инфлацията последните 2 месеца средната лихва да бъде повишена на 17.5-18%.