IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните електромобили в България през 2024

Tesla Model Y отстъпва първото място само за 2 бройки, спадът у нас е по-малък от европейския

Пазарът на електрически нови автомобили в България се е свил в сравнение с миналата година, отразявайки общата тенденция за цяла Европа. Но спадът у нас е сравнително скромен - 14% спрямо първото полугодие на 2023, като тази разлика се дължи изцяло на една голяма корпоративна сделка миналата пролет.
 
    
Rolls-Royce Spectre
Пазарът на електромобили у нас тази година се простира в целия диапазон от Dacia Spring до eдин регистриран екземпляр от Rolls-Royce Spectre, най-луксозната кола на ток в света
 
    
Tesla си остава най-популярната марка нови електромобили у нас - добро постижение, като се има предвид, че американците дори нямат официално предлагане за българския пазар и тукашните клиенти трябва да поръчват от Австрия или Германия.
  

ТОП 10, МАРКИ

Tesla - 177
Dacia - 97
BMW - 95
Hyundai - 95
Mercedes - 91
Volvo - 68
Renault - 59
Volkswagen - 58
Opel - 47
Kia - 42

При отделните модели обаче Model Y отстъпва първото място на друг, макар и само с две бройки (вижте галерията под статията). Dacia, BMW, Hyundai, Mercedes и Volvo попълват шестицата на най-популярните марки при електромобилите.

Почти две трети от новите електромобили са регистрирани само в град София (655). На второ и трето място, но далеч назад като бройки, са Пловдив (93) и Варна (88).

За сметка на това пазарът на употребявани електромобили продължава да расте, достигайки 2335 бройки за първите шест месеца на годината. Тук вече класирането на лидерите изглежда по съвсем друг начин: Tesla не попада дори в Топ 4.


Най-продаваните електромобили в България през 2024 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

0 от 500