IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните електромобили в България през 2024

Tesla Model Y отстъпва първото място само за 2 бройки, спадът у нас е по-малък от европейския

Пазарът на електрически нови автомобили в България се е свил в сравнение с миналата година, отразявайки общата тенденция за цяла Европа. Но спадът у нас е сравнително скромен - 14% спрямо първото полугодие на 2023, като тази разлика се дължи изцяло на една голяма корпоративна сделка миналата пролет.
 
    
Rolls-Royce Spectre
Пазарът на електромобили у нас тази година се простира в целия диапазон от Dacia Spring до eдин регистриран екземпляр от Rolls-Royce Spectre, най-луксозната кола на ток в света
 
    
Tesla си остава най-популярната марка нови електромобили у нас - добро постижение, като се има предвид, че американците дори нямат официално предлагане за българския пазар и тукашните клиенти трябва да поръчват от Австрия или Германия.
  

ТОП 10, МАРКИ

Tesla - 177
Dacia - 97
BMW - 95
Hyundai - 95
Mercedes - 91
Volvo - 68
Renault - 59
Volkswagen - 58
Opel - 47
Kia - 42

При отделните модели обаче Model Y отстъпва първото място на друг, макар и само с две бройки (вижте галерията под статията). Dacia, BMW, Hyundai, Mercedes и Volvo попълват шестицата на най-популярните марки при електромобилите.

Почти две трети от новите електромобили са регистрирани само в град София (655). На второ и трето място, но далеч назад като бройки, са Пловдив (93) и Варна (88).

За сметка на това пазарът на употребявани електромобили продължава да расте, достигайки 2335 бройки за първите шест месеца на годината. Тук вече класирането на лидерите изглежда по съвсем друг начин: Tesla не попада дори в Топ 4.


Най-продаваните електромобили в България през 2024 (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

0 от 500
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Електро-революция няма да има! Как да има при положение че искат за това подобие на кола Дачия Спринг 43к лв.... В китай където я правят е под 10к $ За по високите класове въобще няма и да говорим! Докато цените не паднат до 50к за нормален автомобил който да може да минава поне 400км ще си остане ниша за хора с пари и градски автомобили...
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 седмици )
    До raiders.Хахаха татко ще ми купи колело,ама друг път.
  • #13
    4 rate up comment 5 rate down comment
    raiders ( преди 2 седмици )
    Хаха, рено меган вече не се продава. Последните бройки бяха по 59 000лв. с 40кв батерия. За малко да си я купя. Сега идва рено 5 и сеник на ток. Нова електричка освен Тесла 3 или обновения У не бих взел. За около 80 000лв. взимаш доста добра кола. Всичко друго е компромис, така или иначе след 5г. ще си купя тесла, дали нова или 2-ръка ще преценя тогава. Това е логичното бъдеще, след това соларни панели и край на играта за някой петролни мафиоти.
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    За малка държава като нашата да се регистрират електрички от 100150хиляди и нагоре не е шега работа. Знам че ще кажете :,, Зърнарите, мафиотите... " ами дори всяка година да си сменят колата, нали продават старата и не за 5000 при кварталните джамбази, защото втора ръка ел мерцедес са по 150 000.
  • #11
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Гост ( преди 2 седмици )
    Бутикови бройки,защо изобщо ги публикувате електричарите ще се покрият от срам.
  • #10
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Няма такъв автомобил: Renault 5 e-tron
  • #9
    2 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Тесла са продали поне 100 пъти повече коли в България последната година. Ама хората си ги карат с немските номера! Всяка втора кола в София е Тесла!
  • #8
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Renault Megane e-tech не виждам вече да се предлага в България
  • #7
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Sameman ( преди 2 седмици )
    Тази Неудачия е чиста пoлюция във всяко едно отношение.
  • #6
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    90% са фирмени останалите 10 някакви заблудени.