fallback

50-те най-търсени коли на старо в България

С най-голям ръст у нас е... Porsche Cayenne. SUV манията вече стига и до Горубляне

Манията по SUV и кросоувъри вече с пълна сила владее и пазара на употребявани автомобили в България, показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР. За първото полугодие са внесени 119 388 леки коли втора ръка - с 18% повече от същия период на миналата година. Но съотношението нови-стари продължава да се подобрява и вече стига 1 към 4.5 - най-добрият показател от 1990 насам.        От моделите със значимо пазарно присъствие, най-голям ръст на годишна база има Porsche Cayenne - ясен знак накъде е тръгнал българският вторичен пазар. Снимка PORSCHE         Съпоставка с предишни години показва, че българите са все по-склонни да броят повече пари за автомобила си - и все повече държат шофьорската позиция да е високо над земята. От моделите със значимо пазарно присъствие най-голям ръст спрямо миналата година отчита... Porsche Cayenne. Огромните разходи за поддръжка не притесняват българските купувачи и регистрациите на стари Cayenne са скочили с 90% в сравнение с 2023.    

ТОП 10, марки
VW - 16625 Mercedes - 14186 BMW - 8846 Audi - 8563 Тoyota - 6697 Opel - 6594 Ford - ФОРД    5506 Peugeot - 5278 Hyundai - 3979 Honda - 3919

От 15-те модела с най-голям ръст, само три не са SUV - Hyundai i30, Kia Ceed и Mercedes S-Class. Освен Cayenne, на най-бързо растящ интерес се радват Jeep Grand Cherokee (63%), Dacia Duster (52%), Volkswagen Tiguan (51%), Hyundai Tucson (47%), Audi Q5 (44%), Audi Q7 (42%) и Mazda CX-5 (42%).

С най-голям спад спрямо миналата година е Citroen C4 - 38%. Намалява търсенето и за Renault Scenic, Seat Altea, Nissan Micra, Renault Megane, Honda Jazz, Seat Ibizа. Модели като Peugeot 307, Toyota Corolla и Toyota Corolla Verso не попадат вече в Топ 50.

При марките Volkswagen остава на върха, но с все по-малък аванс спрямо Mercedes - под 2500 автомобила. Ако тенденцията се запази, още догодина може да имаме нов лидер - и да станем втората държава след Албания, в която най-продаваният автомобил втора ръка е Mercedes. Третото място е за BMW, четвъртото - за Audi, а Toyota за пръв път успява да измести Opel от петото. От водещите марки най-големи ръстове имат Hyundai (влязъл за пръв път в Топ 10) и Kia.        50-те най-продавани употребявани коли в България (ГАЛЕРИЯ):

       

fallback
  • #10
    do #2 ( преди 2 месеца )
    Браво Конфуций! Интересно ми е как ти хрумна да сравняваш Тойота с Ауди?! Едното е бюджетен автомобил за масова употреба (цената на Корола седан започва от 39000 лв с ДДС), а другото уж премиум (Ауди А4 седан започва от 76000 лв с ДДС), което ако не ти е ясно в същия ***, ама в малко по-лъскава опаковка и е създадено точно за такива интелекти, като теб!
  • #9
    ... ( преди 2 месеца )
    нищо необичайно и неочаквано - второто поколение на Cayenne е прилично здрав автомобил, с доста екстри и в някои варианти с не чак толкова убийствено скъпа поддръжка колкото си мислят разни хорица.
  • #8
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Десетилетията чалгаризация си казва думата.
  • #7
    РУК ( преди 2 месеца )
    Нали всяка втора кола в София била Модел Y и "много Модел 3" които ги внасяли от Германия с немски номера и след година ги регистрирали като употребявани автомобили и затова не попадали в класацията за продажба на нови автомобили!Защо ги няма в класацията на употребявани?Още сме в тази една година на бум на вноса на Тесли в София ли?
  • #6
    Ха ха ( преди 2 месеца )
    Няма по-*** народ от нашия и тази класация е ярко доказателство!Пари на вятърни за тия германски трупове!
  • #5
    До 4 ( преди 2 месеца )
    МитЕ,кой ще купи Тесла втора употреба?
  • #4
    Ами ( преди 2 месеца )
    Нормално е за стар автомобил да се залага на немското качество, а не на жълтитe еднодневки, които едва изкарват гаранцията си! Достатъчно е да се огледате по улиците и ще видите десетки голфове, някои на 30+ години, и които са в завидно здраве.
  • #3
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Като им спрат кредитите на гражданите рязко ще се събудят като това,което винаги са били - цървуули !!!
  • #2
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Разбира се, че е много по-добре човек да си купи 3-годишно Ауди за 50000 лв. вместо нова Тойотка за тези пари. Разликата е толкова голяма в полза на Аудито, че дори не си заслужава да се обсъжда.
  • #1
    Вин ( преди 2 месеца )
    Особености на българската народопсихология - телефон за два бона, с два зъба в устата
fallback
Последни