IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6 са новите жертви на „българската джаджа“

Игровата конзола Nintendo Game Boy се справя лесно със защитата на електромобилите

Корейските производители Hyundai и Kia имат сериозен проблем с кражбите на техни автомобили в последно време, като през 2022 и 2023 г. двете марките привлякоха медийното внимание заради многото посегателства върху техните модели в Северна Америка. Тогава нашумяха и т.нар. „Kia Boys“, които използват нискотехнологични методи за кражба на базови модели автомобили, като например USB зарядно за включване на запалването.


крадци Hyundai


Сега под прицела на крадците се оказват и електрическите автомобили на двете марки. Първите сигнали за кражби на Hyundai Ioniq 5 започнаха да се появяват в края на миналата година. Собствениците откриха, че превозните им средства липсват или получиха известия на телефоните си, че колите им са отключени и в крайна сметка не могат да бъдат проследени чрез приложението Hyundai.

Този път крадците използват игровата конзола Nintendo Game Boy като инструмент за хакване. Устройството технически се нарича емулатор, тъй като приема входна и предава изходна информация, идентична с тази на друга операционна система. То съществува от няколко години, като е направено в България - това беше установено от полски журналисти, които пристигнаха в София и се сдобиха с устройството (второто видео).



Сега се оказва, че той е „съвместимо“ с електрическите автомобили на Hyundai Motor Group и от това се възползват крадците на коли.. Устройството се свързва с превозното средство и го кара „да мисли“, че е легитимен ключ, като използва специфичен алгоритъм, който в крайна сметка ще изчисли правилния код (това обикновено става за секунди). Ако отнеме малко повече време, крадецът може да постави устройството в джоба си и да изчака да вибрира, за да сигнализира, че е намерил кода и го е съхранил за употреба.

След това това устройство отключва автомобила и може да се използва като ключ за потегляне. И когато е безопасно далеч от местопрестъплението, крадецът може да премахне модулите за свързване на автомобила, за да направи GPS и проследяването в приложението безполезни.



Препродавачите на устройството твърдят, че Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 и Genesis GV60 могат да бъдат откраднати за секунди. Други модели на корейския автомобилен производител, които са засегнати, са Kia Niro, Forte и K5. Има редица други модели, които също са податливи на този тип атака, но изискват генериране на уникален ПИН с помощта на VIN на автомобила, който се вижда от външната страна на автомобила.

В същото време от българското представителство на Hyundai съобщиха, че поставят имобилайзери, които успешно защитават автомобилите и предотвратяват кражбите.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    На вниманието на Хюн ( преди 2 часа )
    Йоник5 ми е слабост. 6 е съвършен. Ако ги направите хибридни ги купувам веднага. Само електрически -никакъв шанс.
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Зезо ( преди 2 часа )
    Закономерен процес при съсипана родна икономика. Гениите нямат друга алтернатива.
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    от 8 ( преди 2 дни )
    И това ще е мнгоо лошо за всикчи останали :(
  • #8
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    В един момент, както е тръгнало, ЕС ще налсага датчици на рази пресечки и всеки път, кгоато кола без GPS-ти и без връзка с производителя мине отнякъде, полицията ще я спира.
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Седнали некъф дебел,да се обяснява "ние сме най-големите уеее" (и лицето му е закрито ...), а ние треба да верваме! Който е работил с НЯКОГО на Балканите, за каквото и да е, дори и легално, знае, че всеки е "най-големия дистрибутурджия", "най-силния играч на пазара", с "най-дебели връки", с "най-хубави продукти". Колкото по-семпло облечен, толкова по-голям капиталист. И нама очаквате, човек, който пробутва иснтрументи за кражба, да ви каже, че е някъв мишкар, дето гледа да изкара 5-10 хил. евро?
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    То на клипа в мотор1 от където е копирана статията точно от българи купува играчката дори маняка с джаджата вика "Вече колата е моя" много добре се чува в клипа.
  • #5
    12 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    До 1 - И какво точно очакваш, да направи държавата? Първо - системата не се произвежда в България. Второ - кутийките, които виждаш, се позлват от други устрйства, които се поизвеждат в милиони. Трето - всеки трети компюърджия има джаджи като Flipper Zero и подобни, а даже и части, да си ги сглоби, ако му се наложи, така че е малко трудно, да се проверят ВСИЧКИ. ЧЕтвърто - това нещо минава транзит от България. Държаавата, напрактика трябва да спре всичко с месеци, за да хване 100 джаджи ...
  • #4
    21 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    "Този път крадците използват игровата конзола Nintendo Game Boy" - На видеото се вижда SuP - това са "игрови конзоли", кпиращи вида на нинтендото, но с по-нов чип, който може да върти доста игри, които се свалят. Работата е, че нито Nintendo Game Boy (система, илязла в края на 80-те), нито въпросните SuP имат нужния хардуер. Просто им ползва "обвивката".Стига сте тъсили евтина сензация.
  • #3
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Ох, стига с глупсотите! Не е дори "българска". Тая "джаджа" я има в един или друг вариант от 10 години, просот тоя сезон повече бройи са минали през нас. А и пробмет е на Хюндай - системите им за сигурност са ПЛАЧЕВЕНИ. Все пак са правени в Южна Корея. Хората просот не са свикнали на такова крадене.
  • #2
    8 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 дни )
    Той си взел каруца - подарък за джамбазите, пак държавата му виновна...