IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да предпазите кола с безключов достъп от кражба

Използването на тези средства намалява шансовете на престъпниците

Повечето автомобилни производители предлагат безключов достъп за своите нови модели, като идеята на тази система е да се улеснят собствениците. В същото време обаче тя се оказа лесно уязвима и кражбите на превозни средства, оборудвани с нея, се увеличиха. Така се стигна до отказ за застраховане на скъпи модели като Range Rover или до значително увеличаване на стойността на полиците за тях.


Мерки за защита на автомобил без ключ


От това обаче страдат и по-евтини автомобили. Статистиката във Великобритания, например, показва, че най-крадената кола за 2023 г. е Ford Fiesta. На Острова са отмъкнати около 6000 бройки от модела, съобщава изданието Telegraph Money, като посочва защо колите без ключ са лесна мишена, както и какви стъпки трябва да предприемат техните собственици, за да ги защитят.

Преди това обаче те трябва да бъдат наясно как се крадат колите. Най-често срещаните методи са чрез „релета“ и „ретранслатори“, които крадците използват, за да прихванат сигнала от безключовия ключ и да го предадат на друго устройство, което се използва за отваряне на колата.

Работейки по двойки, престъпниците ще се скитат по алеята през нощта, като единият се приближава възможно най-близо до къщата, държейки кутия с антена. Тази кутия е устройство, което „подслушва“ слабия сигнал, излъчван от ключа за кола на закрито, който може да е в джоба на яке или на кука в коридора. Сигналът е уловен и след това се препраща на втория крадец, който държи свързано устройство до колата. Всичко това става само за секунди, след което престъпниците си тръгват с нова кола.


8 средства за защита на автомобил без ключ (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500