IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нова измама на пътя - катинар на дръжката вместо кражба на номера

Престъпниците стават все по-изобретателни в опитите си да измъкнат пари от шофьорите

Преди време един от нашумелите методи за измъкване на пари от шофьорите в някои региони на Европа беше кражбата на регистрационните номера, които по-късно се връщаха срещу откуп. Много собственици на превозни средства предпочитаха да платят, вместо да се занимават с повторна регистрация на превозното средство, особено ако то има някакъв проблем.


катинар


Престъпниците обаче стават все по-изобретателни и сега на мода излиза нов метод - закачване на обикновен катинар на дръжката на вратата на автомобила. За да съобщят къде са скрили ключа, престъпниците се свързват със собственика (на катинара е залепен телефонен номер, на който да се обади) и искат от него да им преведе определена сума пари. Някои се съгласяват, защото по време на движение катинарът нанася щети на дръжката и на вратата, и така този „бизнес“ процъфтява.

Как може да бъде избегнато това? Престъпниците използват най-евтините катинари на пазара и в железарски магазин може да се намери същото устройство за заключване. Обикновено неговият ключ е същият и с малко повече усилия катинарът ще бъде отключен. Ако собственикът на магазина е склонен, може дори да услужи с повече ключове, като един от тях най-вероятно ще пасне.


катинар


Може, разбира се, да бъде направен опит за разбиване на ключалката. В интернет има достатъчно клипове, които показват как става това. Вариант е и използване на флекс или ножовка за метал, която преди време се срещаше в кутията с инструменти на всяко домакинство. В този случай е добре дръжката да бъде изолирана с лента, за да се предпази от надраскване.

Тези, които не са уверени в уменията си, могат да посетят ключар или автомобилен сервиз, където всеки механик може да свали дръжката на вратата и да премахне катинара. След което ще постави дръжката обратно. Това обаче също ще струва пари.


0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Шофьор ( преди 2 месеца )
    За арматурни клещи ,тези не са ли чували?
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пак го пробвай ( преди 3 месеца )
    До #6 щом са ти разцепили задния двор добре.Ама що се хвалиш нова не е добре.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Това е старо, поне на едни 3 години. Отделно увиваш ролка изолирбанд или двойно залепващо тиксо (защото са по-дебели) или в краен случай обикновено тиско и караш леко до ключаря, ако не можеш сам да го махнеш.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Тоя номер с катинара няма да работи в БГ. В Европа може и да им връзва. Преди много години имаше криза за бензин и се крадеше гориво по брутален начин от колите.С кирка се пробиваше резервоара и се слагаше леген под колата. Правеха се нощни дежурства от съседите. Като се хване крадец не се вика полиция ,чупеха се пръстите на ръцете на ръба на тротоара с крак и на двете ръце , да не може да се нахрани и да не прави повече така.
  • #3
    19 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Моите дръжки са от тези, които се дърпат нагоре, така че няма как да се заключи. От снимката се вижда, че става дума за руска идилия.
  • #2
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Един лист ножовка в железарията струва 1 лев и за 2-3 минути се сваля катинара.
  • #1
    17 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 3 месеца )
    Флекса на батерии в повечето случаи стои в багажника на служебния автомобил, така че при мен биха ударили на камък. По-голям проблем ще ми я да намеря по-голям картон който да сложа на пътя на искрите за да не попаднат по боята. Останалото е 5 секунди работа.