IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Внимание: Крадци залагат на нова тактика на пътя!

Престъпниците разчитат на инстинкта за съчувствие у хората

Крадците все повече използват методи, базирани на манипулиране на човешката емпатия. Доказателство за това е една от последните тактики, с които се сблъсква жена от Долна Силезия (Полша). Тя се сблъсква с него, докато пътува през нощта, съобщават полски медии.


крадци


Всъщност, престъпниците стават все по-изобретателни, като успяват да се възползват максимално от лековерността и разсеяността на хората, както и от инстинкта им за съчувствие. В случая жената пътувала между две села в община Варта Болеславичка, когато се натъква натъква на детска количка, изоставена на пътя. Шофьорката обаче усетила, че има нещо нередно и продължила, без да спира.

Тя публикува снимка на изоставената количка във Facebook, като предупреждава, че други шофьори са имали подобно премеждие, като някои от тях са пострадали. В случая крадците действат по два начина. Те разчитат, че в колата пътува сам човек, който ще спре и ще слеза да провери какво има в количката. Тогава престъпниците се качват в автомобила, който е с работещ двигател и изчезват.

Възможно е и друго - ако шофьорът все пак изключи двигателя и вземе ключовете със себе си, крадците, които се крият в близките храсти, да влязат в колата и да отмъкнат чантата, смартфона или други вещи.

От полицията предупреждават, че при всяка необичайна ситуация, която изисква напускане на автомобила, трябва да се внимава особено. Винаги трябва да се изключва двигателя и да се взима ключа. Понякога дори е по-добре изобщо да не се напуска колата, дори ако от изоставената количка се чува звук на плачещо дете. Това може да е запис, предназначен да направи ситуацията да изглежда по-достоверна.

По-безопасно е да се спазва подходяща дистанция, да се запомни къде се намира количката и да се уведомят съответните служби. В противен случай шофьорът рискува да да остане без кола, документи и телефон, посред нощ, в отдалечен район. А това е преживяване, през което едва ли някой иска да мине.

0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Е, там поне с кукли.В територията, едни "далновидни бизнесмени", като нямат кукли, пускат дребните да притичват пред колите....
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Полицай ( преди 6 месеца )
    Избягвайте нощно пътуване, освен по спешност и избягвайте второстепенни пътища нощем. В такива ситуации напускате МПС-то само с кръстосани ръце: В едната тактически фенер с минимум 1000 лумена (PD36R Pro е 2800 има бутон за моментално заслепяване - Strobe), в другата 9-милиметров уред или спрей за мечки с 5 м струя. Заслепяването и вдигането на шум над 120 децибела е най-добрата самозащита. Останалите имат последствия, никога положителни.