IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравете катализаторите, крадците вече имат нова цел

Кабелите за зареждане на електромобили се оказват много ценни

Крадците на автомобили стават все по креативни в търсене на нови неща, които да отмъкнат от превозните средства. На прицел вече са собственици на електромобили, тъй като се оказва, че кабелите за зареждане са нов начин за бързо незаконно забогатяване. Те или се продават такива, каквито са, или се предават скрап, тъй като съдържат мед, която е много ценна.


зарядни кабели


През последните години кражбата на катализатора се превърна в сериозен проблем за собственици на коли с ДВГ. Притежателите на електромобили се смятаха за късметлии, тъй като техните коли нямат нужда от този компонент. Разбира се, литиево-йонни батерии са още по-скъпи, но тяхната кражба е много по-трудна.

Престъпниците обаче се адаптират много бързо, като откриват нови неща, които са лесни за кражба и достатъчно скъпи, за да си заслужават риска. След пандемията инфлацията се увеличи и дори бензинът в резервоара се оказа много привлекателен за крадците, които откриха нови начини за неговото източване с цел препродажба.

Сега на техния прицел се оказват и електрическите превозни средства или по-точно техните кабели за зареждане. Първоначално престъпниците се бяха насочили към зарядните станции, но там рискът е по-голям, защото много от тях са на осветени и оживени места. В същото време зарежданите пред домовете електрически коли са далеч по-лесна плячка – изваждането на кабела от контакта отнема само секунди, като това причинява сериозни проблеми на собственика, тъй като покупката на нов не е евтина.


зарядни кабели


В случая заплахата е най-вече за региони, където има много електрически превозни средства. В Калифорния, например, те са повече от милион и кабелите им за зареждане вече се превръщат в актуална стока на черния пазар. Хора от южната част на щата публикуваха редица клипове в социалните мрежи, на които се вижда как се крадат кабели за зареждане за секунди. Мнозина собственици твърдят, че от години карат електромобили и досега не са има подобни проблеми, но в последно време ситуацията се е променила.

От полицията съветват притежателите на електрически превозни средства да вземат мерки. Най-добрият вариант е автомобилите да се зареждат в заключен гараж, а ако няма такава възможност, това да става на място, което не се вижда от улицата.

0 от 500
  • #11
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Крумови закони ( преди 9 месеца )
    Рязане на ръце
  • #10
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Ам сега, ко праим? ( преди 9 месеца )
    Абе кви зарядни, къв скъп ток? Да карат по жиците след тролейбуса!
  • #9
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    От полицията съветват, не беше ли същата полиция дето съветваше да не се зарежда в гаража, че да не останеш без къща, ако батерията даде дефект
  • #8
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Някой изненадан ли е? За да имаш електрическа кола, трябва да имаш собствен гараж.
  • #7
    18 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    На повечето коли се заключват, ама заключващият механизъм е от пластмасово краченце, дето стърчи от щепсела и като се понапъне малко по-силно, се чупи... така че и това не е 100% гаранция...
  • #6
    18 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Голям мяйтап ще е слизаш да взимаш колата и гледаш ти гепили батерията, предполагам на тези които са проектирани да се сменя няма да е много трудно да се сваля!
  • #5
    17 rate up comment 8 rate down comment
    до 1 ( преди 9 месеца )
    Тук в Европа всеки куплунг е стандарт Тип2 (Type 2 и CCS2 са европейските стандарти за AC/до 22 кВт и DC/до 350 кВт зареждане). Тип 2 се заключва винаги автоматично към зарядното И към колата след като го включиш. Имат вграден interlock в порта на зарядното и този на колата. Това е по стандарт при всички зарядни на пазара тук. Ако решиш да го срежеш, мисля че преди да сработи защитата, вече ще си станал дядо Коледа.
  • #4
    19 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    от полицията нали ви казаха ключовете на таблото и поздравителна картичка към новия собственик по същия начин и ключовете на апартамента къщата бъдете християни обичайте ближния не бъдете меркантилни
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    До 3 ( преди 9 месеца )
    Вероятно твоето е проектирано за домашно ползване. Като зачестят случаите на кражби, вероятно ще е задължително за производителите да ги правят всичките с опция за заключване.
  • #2
    13 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 9 месеца )
    На нашето не му се заключва кабелът и си го връзвам с едно колерастко въженце с катинар за колата (има много на място, но не направено с тази идея със сигурност, едно нещо, дето стърчи под бронята и е много удобно). Ако някой иска, пак ще го гeпи, много ясно, ама поне не съм оставил 300 лева на тротоара подпрени с камък и да се надявам след 2 часа, като се върна, да си ги намеря :D