IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Koenigsegg счупи собствения си световен рекорд

Jesko Absolut ускори до 400 км/ч и спря напълно само за 27,83 секунди

Шведският производител Koenigsegg обяви, че неговата хиперкола Jesko е ускорила от 0 до 400 км/ч и обратно до 0 км/ч за рекордните 27,83 секунди. Това време подобрява стария рекорд, поставен през 2023 г. от Koengisegg Regera, с 0,98 секунди.


Koenigsegg Jesko Absolut


Рекордът беше поставен от тест-пилота на Koenigsegg - Маркус Лунд, на летище край Йоребро (Швеция) и беше само едно от четирите върхови постижения, счупени този ден за „напълно хомологиран, стандартен сериен автомобил“. Сред останалите са рекорд за ускорение от 0 до 400 км/ч - 18,82 секунди, рекорд за ускорение от 0 до 402 км/ч - 19,20 секунди, и рекорд за ускорение от 0 до 402 км/ч и спиране до 0 км/ч - 28,27 секунди.

Jesko е една от най-екстремните хиперколи на планетата. Нейният 5,0-литров туин-турбо V8 развива 1600 конски сили на бензин E85. Той е свързан със задните колела чрез това, което Koenigsegg нарича Light Speed ​​Transmission (LST) - деветстепенна скоростна кутия, която използва седем съединителя за ултра-бързи превключвания.

Автомобилът, използван за поставяне на рекордите, се е движил с E85 и не е модифицирана, с изключение на предпазна клетка и шофьорска седалка от Koenigsegg One:1, която е „предпочитана от водача“, твърдят от компанията.

Версията Absolut, използвана за поставяне на рекордите, е без голямо крило и съответно има по-малка притискаща сила, което е в полза на скоростта по права линия, оптимизирайки съпротивлението за постигане на по-добро ускорение. Въпреки че този рекорд със сигурност е впечатляващ, основателят Кристиан фон Кьонигсег твърди, че Jesko Absolut може да достигне скорост от 530 км/ч, стига да има достатъчно място.


0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Largo ( преди 18 часа )
    Шведите са професионалисти и правят винаги качествена стока , знам го защото от доста време имам един СААБ 93 2005 г.и никога не ми е правил проблем а зимата на сняг е перфектен
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Синдикат на Ало Изма ( преди 1 ден )
    #3 трудно ли извади чаршафа като се събуди !?
  • #3
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Нурс ( преди 1 ден )
    Кеф цена няма! За първи път като вдигнах над 330км/ч бях толкова възбуден, че на мойта и направих няколко тека за два часа. Първия път бях с БМВ М6 а следващите пъти съм бил с Порше и Ауди а съм бил и във Ферари което също вдигна доста над 300км/ч но не карах аз.
  • #2
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Fra ( преди 1 ден )
    Само за имидж. Възможностите на автомобила нямат реално приложение в живота
  • #1
    14 rate up comment 6 rate down comment
    Лудория ( преди 1 ден )
    И за какво са ти тия скорости и ускорения "по права линия", след като рядко има такива пътища и толкова богати и прости хора, че да го пробват с риск за себе си?! Освен да се изтъква като факт вечер на бира и мезе, друга полза от това не мога да проумея да има.