IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rimac показа роботаксито на бъдещето

Първият модел от този клас е кръстен на писателя Жул Верн

Компанията Rimac премина от мощни и скъпи хиперколи към таксита без шофьор, като първия модел от този клас се казва Verne в чест на френския писател фантаст Жул Верн.


Rimac Robotaxi


Електромобилът е изграден от нулата, като представлява хечбек с три врати и с две места в кабината. Статистиката показва, че в 9 от 10 случая таксито се ползва от един или двама души, така че местата да напълно достатъчни. А заради липсата на шофьор в салона има достатъчно пространство за пътниците, което е комбинирано с лукс от висок клас.

Акцентите на бъдещия Verne включват огромно предно стъкло и панорамен покрив, плъзгащи се врати, впечатляващ 43-инчов сензорен екран на предната част и дисплеи на задните колони на покрива, както и липса на волан, педали за чистачки, огледала или камери за обратно виждане.


Rimac Robotaxi


За автономното движение на роботаксито отговаря комплексът Mobileye, който включва камери, радари и лидари. Изкуственият интелект ще може да се адаптира към различни сценарии на шофиране и правила за движение в различните страни.

До края на 2024 г. таксиметровата услуга Verne ще бъде пусната в хърватския Загреб, а впоследствие ще се появи в 11 града в Германия и Великобритания. След това услугата ще се разпространи в цяла Европа и Близкия изток. Серийния напълно безпилотен електрически автомобил обаче ще влезе в експлоатация не по-рано от 2026 г. Засега колата съществува под формата на компютърни изображения.


Още снимки на хърватското роботакси - вижте в галерията:


0 от 500
  • #1
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Хвалипръц ( преди 4 дни )
    Ехее, тия роботаксита Тесла ги пусна още през 2019, и оттогава правят по 30к годишен доход на собствениците, като междувременно поскъпваха с по още толкова всяка година, защото са си поскъпващ актив по принцип. Така ли беше мантрата за шарани на Лъжлив нагъл Илон?