IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Сбогом, три цилиндъра: тестваме новата Skoda Octavia

Чешкият бестселър се разделя с най-спорния двигател, но получава изкуствен интелект и още доста играчки в замяна

Всички автомобилни компании прибягват към така наречения фейслифт, когато моделите им навършат четири-пет годинки. Но има два коренно различни подхода. Когато оригиналният модел не върви добре, фейслифтът е радикален, с него се търсят коренни промени в облика. Когато обаче дадена кола е успешна и търсена, фейслифтът се старае да е колкото е възможно по-незабележим, и просто да въведе появилите се междувременно нови технологии. Фейслифтът на Оctavia подчертано е от втория тип.
  
    
Вижте ВИДЕО от теста ни на новата Skoda Octavia:
 
  
     
За някои съвременни фенове на Skoda вероятно ще е изненада, но автомобилът на снимката долу също е Octavia. Този модел се появява през 1959 и се казва Octavia просто защото е осмият модел на Skoda след национализацията на компанията (octo е осем на латински). Днес оцелелите екземпляри от първата Octavia се радват на нарастващо търсене от колекционерите. Но причината за това е в дизайна им, не в технологиите.
  
      
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
     
От днешна гледна точка тук няма нищо, което да ви впечатли. Двигателят е или 1.1-, или 1.2-литров, с 40 или 50 конски сили, което при тегло от 1.2 тона не е кой знае колко динамично. Но въпреки това за годините си Octavia е голям успех. Тази кола успява да продаде 286,000 бройки, преди да слезе от конвейера през 1971. Тъкмо затова Skoda избра името Octavia и за първия си масов модел в епохата VW, надявайки се новата Octavia да повтори успеха на старата.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
     
Новата Octavia обаче не повтори успеха на старата. Новата го надмина 25 пъти, продавайки над 7.1 милиона автомобила от 1996 досега. Сега четвъртото й поколение е обновено за 2024 година.
  
    
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
   
Визуалните разлики спрямо досегашната кола са умерени: нова предна решетка, нови брони, нови LED светлини с характерно очертание на двойна вилка. Изчезнали са фаровете за мъгла - технологията вече позволява те да се интегрират в основния корпус на светлините. Отзад вече можете да имате и така наречените динамични мигачи - екстра, запазена доскоро за най-скъпите модели на Audi.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
     
Най-съществената промяна е отпадането от гамата на 3-цилиндровия мотор с обем 1.0 литра.
 

Skoda Octavia 2.0 TDI

150 к.с. максимална мощност

8.5 секунди 0-100 км/ч

228 км/ч максимална скорост

В наши дни повечето компании в масовия сегмент залагат изцяло на такъв тип двигатели. Skoda обаче се отказва от него, защото клиентите й, особено в сегмента на Octavia, не го харесаха. Така че сега базовият двигател тук е 1.5 турбо, при който мощността е ограничена софтуерно до 115 конски сили.

Можете да имате същия двигател с пълните 150 коня. Можете да имате двулитров турбодизел, също с два варианта на мощност (115 или 150 коня). И накрая можете да имате двулитров турбобензин, който в бъдещата RS версия ще развива 265 коня.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
     
Базовите версии на бензин и дизел вървят с 6-степенна ръчна скоростна кутия. При по-мощните тя е заменена със 7-степенен DSG автоматик с двоен съединител, като при 1.5 TSI се добавя и мека хибридна система. Но дори и обикновеният мотор с най-ниска степен на мощност ни се стори напълно адекватен за този автомобил. Все пак бихме избрали варианта със 150 коня.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
   
    
Както стана дума, наесен ще дойде RS версия с 265 коня, а в началото на следващата година - и 4х4 Octavia, която е толкова търсена в България. За съжаление няма да има повече Octavia Scout.

Тестваме колата в Южна Моравия, най-южния район на Чехия, единственото място в тази страна, където се пие не бира, а вино. И също така районът с най-слънчевото време - макар и не по време на нашия тест.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
   
    
Тук успяхме да открием и едно село със звучното име "Българи", където даже и асфалтът беше като в родината. Това ни даде възможност да тестваме и окачването. В него няма съществена промяна, все така си остава замислено точно за страни като България - достатъчно здраво, за да издържа на всички атентати на Агенция Пътища, и в същото време достатъчно комфортно, за да не се чувствате като рали пилот през цялото време.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
   
    
Фейслифтът добавя няколко изцяло нови дизайна на джантите, с максимален размер до 19 цола. Но нашият съвет е да потиснете малко естетическите си копнежи в името на комфорта, защото с по-малки колела Оctavia е значително по-удобна. Шумоизолацията няма да впечатли някой собственик на Rolls-Royce, но е над средното ниво за достъпния семеен сегмент.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
   
     
Важно е все пак да отбележим, че Octavia вече не е точно бюджетен автомобил.

Допреди няколко години можеше да купите тази кола за малко над 30,000 лева в прилично ниво на оборудване. Сегашната, която наистина е доста по-голяма и доста по-оборудвана, започва от почти 47,000 лева за базовия бензин със 115 коня. Вариантът със 150 коня е над 51,000 лева. А най-скъпата засега версия, ниво Sportline, струва 63,000 лева.
  
    
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
     
Sportline между другото присъстваше в миналото като ниво на оборудване, но сега е малко повече от това. Sportline е понижена със сантиметър и половина, с по-твърдо окачване, и като цяло създава по-спортно усещане. На практика това е бъдещата RS, но без по-мощния двигател.

Промените в интериора също са предпазливи и добре обмислени. За пръв път получавате 13-инчов дисплей за мултимедийната система, макар че той е само допълнителна опция за по-високите нива на оборудване. Иначе стандартно си остава 10-инчов.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
   
    
Аналоговите прибори пред шофьора могат да се заменят с така наречения виртуален кокпит, а съвсем скоро окончателно ще бъдат заместени от 10-инчов дигитален дисплей.

За самия интериор се предлагат вече цели девет комбинации от тапицерии и декорации.
  
   
Skoda Octavia 2024, поколения, история на модела
  
    
За съжаление Octavia все още е принудена да използва мултимедийното решение от Golf 8 с неговия голям сензорен екран, почти без никакви физически бутони. Все пак е върнат физическият контрол на климатика. И е добавен един много удобен бутон на волана, който ви дава достъп до цялото меню на електронните асистенти и ви позволява да изключите лесно по-досадните предупреждения.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
    
Седалките са удобни и вече могат да се тапицират с кожа, обработена по особено екологичен начин - вместо химикали, за дъбенето й се използват остатъци от кафе машините в офисите на компанията.

Оctavia запазва и симпатичните дребни хитрости, които Skoda нарича "Simply Clever" решения. Някои са познати отдавна, като вградения чадър във вратата или стъргалката за лед в капачката на резервоара. Други са нови: като кутията за вещи за пътниците отзад или безжичното зарядно устройство, което вече има и вентилация, за да не прегрява телефонът ви. USB-C портовете вече зареждат до 45 вата, тройно по-бързо от досега.

Някои от новостите в тази Octavia все още не са налични и не успяхме да ги тестваме, като новото поколение гласов асистент с изкуствен интелект от ChatGPT, или паркинг асистента, който вече позволява да сте извън автомобила, когато той паркира.
  
   
Skoda Octavia 2024, тест драйв
  
     
Оctavia идва в два варианта: седан, който според чехите е по-коректно да се нарича хечбек, и комби. Някога съотношението при този модел бе 70 към 30 в полза на хечбека. Сега е наопаки: през миналата година 67% от продадените Octavia са комбита. Но не е съвсем ясно защо. Вярно е, че новата Octavia Combi дава смайващите 640 литра багажен обем. Само че хечбекът дава 600 - незабележимо по-малко. И почти двойно повече от средното за конкурентите. Още едно доказателство, че този автомобил продължава да се придържа към философията, с която бе замислен през 90-те: да предлага повече за по-малко.
  
   
Още снимки от теста на Skoda Octavia вижте в ГАЛЕРИЯТА:


  
   

 

0 от 500
  • #17
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Ааа ( преди 3 месеца )
    Бутона за климатика си ги имаше и до сега а на волана зависи от какъв пакет си поръчал.
  • #16
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Той по принцип си седи в тях, че освен от кем трейлс се пази, гледа да не се разхожда много в една посока,че земята е плоска и може да изпадне от нея.
  • #15
    13 rate up comment 2 rate down comment
    до 5ти ( преди 3 месеца )
    Пич, стой си у вас не се показвай, че тоя кем трейлс и био комарите от Американските лаборатории са ти взели акъла :)
  • #14
    19 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Конската каручка е идеалния съвременен автомобил: 1. Няма изгорели газове (в смисъл, не са изгорели). 2. Една конска сила - максимално екологично. 3. Естествен интелект, който понякога има собствено мнение. 4. Опция с магаре, за по-автономен интелект и икономия. 5. Инфотейнмънт система с отворена архитектура позволяваща всичко от акордеон, до таблет (продава се отделно).
  • #13
    10 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Сложете 50 кубика двигател бе, повече не и трябва, нали има телевизор и ИИ. Тъкмо ще се кара без книжка.
  • #12
    13 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Шкода Октавия и Голфа 1.0 TSI или 1.5 TSI са топа на топа, след тях е и Корола хибрид, но тя нещо ми изглежда тумбеста и висока като табуретка. Голфа особено изглежда нисък и аеродинамичен, Октавията една или две идеи по-висока, но е дълга и широка и това компенсира да не изглежда като табуретката Корола.
  • #11
    9 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    "'Когато обаче дадена кола е успешна и търсена, фейслифтът се старае да е колкото е възможно по-незабележим'". Не, просто са ВАГ. Старото в нова опаковка.
  • #10
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Кой ( преди 3 месеца )
    Като не ви харесва какво въобще коментирайте. Лифтбек а не хечбек. Преди 15г струваше около 30000 прели 5г 40000 сами си правете сметка какви бяха заплатите и каква инфлация има. Който иска да кара луксозна кола ще даде същите пари за кола със съмнителен километраж и за обслужване поне още 10х. Лека и без аварийна.
  • #9
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 месеца )
    Това 4 местен автомобил ли е, какво е това нещо между седалките?
  • #8
    35 rate up comment 1 rate down comment
    до 5 ( преди 3 месеца )
    Много тъжно е човек да разсъждава на такова ниво след 2 млн. години еволюция :D