IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европейските Mercedes-Benz сами ще сменят лентата

Германският производител пуска нов функция за моделите си

Mercedes-Benz обяви разширяване на гамата от асистенти на водача за редица свои модели, продавани в Европа. Те вече могат да бъдат оборудвани с автоматична смяна на лентата (ALC), която ще позволи на автомобила автоматично да сменя лентата дори без команда от водача.


Mercedes-Benz


Функцията ALC може да се използва в няколко случая: например, когато автомобил се движи по магистрала с предварително определена скорост и се „сблъсква“ с по-бавно движещия се трафик. В този случай самата електроника ще даде команда за смяна на лентата, изпреварване и след това връщане в лентата. Освен това Mercedes-Benz ще може да сменя лентите, когато наближава възли или изходи от магистрали. Набор от сензори следи околната среда и преминаващия трафик.

ALC работи при скорости от 80 км/ч до 140 км/ч и само по магистрали, които отговарят на определени условия - например поне две ленти във всяка посока и ясно видима маркировка. Компанията изрично уточнява, че новата функция не освобождава шофьора от отговорността да следи пътя.

Системата се предлага за нови автомобили като част от опционалния пакет Driving Assistance Plus. В допълнение, той може да бъде получен чрез актуализации на софтуера по въздуха: според изчисленията на Mercedes-Benz около 200 000 европейски собственици на автомобили от различни модели могат да разчитат на внедряването на ALC. Актуализацията е достъпна в 33 европейски страни. Преди това Mercedes-Benz вече беше предложил подобна система в Северна Америка и Китай.

Компанията също така ще започне да оборудва бъдещи нови автомобили, включително електрическата кола CLA, с автопилот от следващо поколение. Разработката му вече е в ход с участието на китайския стартъп Momenta, известен с проектите си в тази област.


0 от 500