IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Япония също ще пострада заради мерките на ЕС срещу китайските коли

Очертава се нова ценова война между производителите в двете азиатски държави

Последствията от въвеждането на повишени мита върху китайските електрически автомобили в ЕС ще доведат до сериозна конкуренция между японски и китайски производители на азиатските пазари, предупреждават японски анализатори.


Китайски коли


Това лято САЩ ще повишат митата за внос на китайски електрически автомобили до 100%, а Европа до 38%. Това ще принуди Китай да пренасочи износа си към Югоизточна Азия (SEA), където японските компании имат много силна позиция. Очаква се конкуренцията да се засили с нова ценова война между китайски и японски производители на пазари като Индонезия и Тайланд. През август митата за електрически автомобили от КНР в САЩ ще се увеличи четирикратно.

Но това няма да засегне силно Китай, тъй като американският пазар представлява само 1% от китайския износ на електрически автомобили. За разлика от САЩ, Европа получава 41% от електрическите превозни средства от Китай. През 2022 година ЕС е внесъл 650 000 китайски електрически превозни средства, което е приблизително 10% от европейския пазар. До 2025 година китайските заводи планират да произвеждат 36 милиона електрически коли и хибриди всяка година.

Ако достъпът до пазарите на САЩ и Европа бъде ограничен, Китай ще насочи вниманието си към пазарите в Азия, където ще има сериозна конкуренция с Япония. В момента японците заемат повече от 90% от индонезийския автомобилен пазар и почти 70% от тайландския, но китайците ще се опитат да променят този баланс в своя полза.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Къде са тези китайски коли, но тези мита няма да спасят смешните европроизводители а японците не ги мислете, те знаят как да правят коли и винаги ще има кой да им ги купи.
  • #3
    1 rate up comment 5 rate down comment
    До 1 ( преди 1 седмица )
    Те японците че спят, спят. Две мнения по въпроса няма. Проспаха цялата технологична революция в автомобилната промишленост. Но не си прав и ще има грубо събуждане. Японците бяха спокойни, че светът няма как да премине на електромобили и точно тези пазари им бяха най-сигурните, каквото и да се случи и разчитат много на тях. Ако в китайците пробият точно там, японците ще имат проблем със свръх капацитет, защото няма да има къде да продават голяма част от продукцията си. Китайците и сега имат.
  • #2
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Ами честито на печелившите. На тези пазари toyota продава автомобили без никакви екстри на цени под 10 000 долара. Дали ще имат шансове срещу китайците които могат да предложат много по-добри цени на автомобили с повече екстри? Както и електромобили за 4-5000 долара. Европейските и американските фирми не се интересуват от тази пазарна ниша, но японците ще пострадат, защото смятат това за своя територия.
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    Ако китайците прилагат същата ценова политика, каквото им е в Европа сега, преди митата, японците могат да спят спокойно. Със сигурност освободения капацитет от намалелите европейски продажби няма да предизвика свръхпроизводство в Китай.