IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо върху капака на някои автомобили има черни ивици?

Оказва се, че не става въпрос само за показност, тъй като от тях има полза

Сигурно сте виждали в движение автомобили с чифт надлъжни ивици на капака, които са предимно черни и по-рядко бели. Някои превозни средства имат такива на покрива и дори на капака на багажника. Оказва се, че от това „подобрение“ има смисъл, тоест то не е само за красота.


Camaro


Тези ивици се наричат „състезателна линия“, но те няма да накарат автомобила да се движи по-бързо. Въпреки това, редица производители предлагат подобно боядисване на каросерията срещу допълнително заплащане. Сред тях са Ford за Mustang и Chevrolet за Camaro и Corvette. Наистина ли обаче собствениците на тези автомобили плащат допълнително само за стил? Не само!

За да бъдем честни, трябва да се каже, че с подобни линии в различен цвят колата наистина изглежда по-агресивна, привличайки вниманието на другите. Но тайното значение тези е съвсем различно. Те се появяват за първи път в средата на 60-те години в Америка по време на разцвета на състезателните серии GT и Prototype. И тогава тенденцията е възприета от почти целия цивилизован свят, който започва да се увлича по моторните спортове. Цветът на ивиците варира в зависимост от участващите страни, което позволяваше да се идентифицира конкретен отбор в редицата автомобили на пистата.


Toyota


Нещо повече - линиите на капака на колата помагат на пилота, действайки като „ръководство за движението“ на състезателната писта. Особено в случай на непреднамерен завой, влошаване на видимостта, свързано с променящите се метеорологични условия, както и дим или инциденти, които дезориентират човека за волана. В тези случаи ивиците визуално помагат на водача бързо да върне колата в правилната позиция на трасето.

Впоследствие цветовете на тези ивици бяха смесени, а в някои случаи изчезнаха напълно в състезателните дисциплини. В съвременната автомобилна индустрия линията не е нищо повече от модна тенденция - почит към историята на автомобилния спорт. Днес се предлага за автомобили (предимно с мощни двигатели и спортни амбиции) не само от самите производители, но и от всякакви тунинг ателиета.

Въпреки това, собственикът на абсолютно всяка кола може да приложи такива ивици върху тялото самостоятелно или като се свърже с най-близкия сервиз, предлагащ подобни услуги, като това не е скъпо. Но пък може да повиши цена на автомобила при последваща продажба.


0 от 500