IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ ще наложат 100% мито върху електромобилите от Китай

Таксите ще засегнат и други стоки и продукти, внасяни от азиатската държава

САЩ ескалират търговската си война с Китай, като още през следващата седмица се очаква да бъде обявено увеличение на митата за внос на електрически превозни средства от азиатската държава. От сегашните 25% митническите такси ще скочат на 100%, съобщава The New York Times.


електромобили


Митата от 25% бяха въведени от администрацията на Доналд Тръмп през 2018 г. Настоящият президент Джо Байдън ще обяви увеличението им до 100% на 14 май. И това трябва да се превърне в бариера за навлизането на китайските електрически превозни средства в САЩ. Увеличението ще засегне още слънчевите панели, батериите и други продукти за чиста енергия. Решението е взето в рамките на закона за защита на националните производители, които не могат да се конкурират с евтиния внос от Китай.

Някои политици в САЩ смятат, че дори това увеличение не е достатъчно. Сенаторът от Охайо - Шерод Браун, призовава за пълна забрана на доставките на китайски електрически превозни средства в страната.

Това е нов удар срещу опитите на Китай да внася коли в Щатите. Преди няколко месеца Байдън нареди разследване на китайските коли, които се продават в САЩ. Според президента тези машини могат да събират поверителна информация за граждани и критични инфраструктурни обекти и да я предават на китайските власти. Това създава рискове за националната сигурност.


 

0 от 500