IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis ще конкурира Dacia с нова марка в Европа

В концерна вече броят китайската Leapmotor за собствена

Румънската марка Dacia - дъщерно дружество на Renault, се счита за основна сила в сегмента на бюджетните автомобили на европейския пазар. Съвсем скоро обаче тя може да се сдобие със сериозен конкурент - китайската Leapmotor, а заслугата за това ще бъде на концерна Stellantis.


Leapmotor T03


Още през октомври 2023 г. Stellantis получи 21% дял в китайската компания срещу 1,5 милиарда евро. Малко след това беше създадено съвместното предприятие Leapmotor International, в което Stellantis притежава 51%. По-важното е, че концернът има изключителни права за производство, износ и продажба на продукти на Leapmotor извън Китай. Това е първият подобен случай в историята на автомобилен производител от световния топ 10.

Новото съвместно предприятие планира да произвежда и продава автомобили в Европа, като започне с електрическия градски автомобил T03 (на снимката горе). Неговото производството в Полша ще започне тази година. Друг нов продукт на марката - Leapmotor C10 SUV (на снимката долу), също ще бъде пуснат в продажба през 2024 г. В момента колата е на хомологация.


Leapmotor C10


Нивото на партньорство се доказва от факта, че финансовият директор на Stellantis Натали Найт вече нарича Leapmotor „15-та марка“ на групата. Той ще се превърне в бюджетна марка и ще стои едно стъпало под Citroen и Fiat в марковата йерархия.

Първите планове за обеми са доста скромни - в края на краищата в съвместното предприятие в момента работят съвсем малко хора, но до 2030 г. Leapmotor International трябва да достигне обеми от половин милион продадени коли годишно.


Първите планове за обеми са доста скромни - в края на краищата в съвместното предприятие в момента работят само две дузини души, но до 2030 г. Leapmotor International трябва да достигне обеми от половин милион продадени коли годишно.

0 от 500