IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спящ шофьор на Tesla пътува 40 км на автопилот, преди полицията да го спре

Инцидентът на шведска магистрала едва не приключи със сериозна катастрофа

Шведски шофьор на Tesla беше осъден за безразсъдно шофиране, след като заспа зад волана и в продължение на 40 км беше преследван от полицията, докато колата му се движеше на автопилот.


Tesla автопилот


Водачът, чието име не се споменава, се е движил по магистрала E4, когато е бил настигнат от друг шофьор на Tesla. При изпреварването на Model X той забелязал, че мъжът зад волана е заспал дълбоко и веднага се свързал с полицията. Докато ченгетата пристигнат, електрическият кросоувър изминал още 26 км на автопилот.

Всички опити на полицаите да събудят шофьора били неуспешни, а в батерията на Tesla-та явно имало достатъчно ток, за да може тя да продължи да се движи по магистралата. В един момент водачът все пак се събудил, но се стреснал до такава степен, че завил рязко надясно и почти се сблъскал с движещия се редом полицейския автомобил.

Всичко приключило благополучно, след като шофьорът спрял на следващата бензиностанция. Пред полицаите мъжът, който работил във фирма за доставки, признал, че не е спал предната нощ и идеята му да остави автомобила на автопилот му се сторила удачна. Шофьорът е обвинен в безразсъдно шофиране, като предстои да бъде обявено наказанието му.

Както е известно, автопилотът на Tesla е подложен на големи критики в САЩ, където регулаторите по безопасността в момента разглеждат възможността за „виртуална“ сервизна акция на повече от 2 млн автомобили на марката. Производителят на електромобили трябваше да подобри някои от предпазните системи на функция, за да попречи на водачите да злоупотребяват, но направените до момента промени явно не са достатъчни.


0 от 500
  • #22
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 седмици )
    Сега за тъпия пример по-долу с автопилота. Представи си, че нямаш автопилот. Какво ще направиш? Именно - ще спреш, ще пиеш едно кафе, ще дремнеш 15-ина минутки. Всичко онова, което хората с повече километри зад гърба си биха направили (аз също го правя). И няма да катастрофираш. И няма да заспиш... защото знаеш, че автомобила няма автопилот, има шофьор, който е отговорен!!! Тоест, технологията ти дава фалшива сигурност и желание да си "арогантен". Капиш?
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 2 седмици )
    По спомен в Швеция валутата е крона. Та не знам доколко е адекватно написаното за цените. Моето споменаване на професията е по-скоро, че човек с нормална професия може да си позволи по-скъп автомобил, а не за самата марка. Инак всеки се прави сметката. Не случайно тук има един гръмогласен защитник на Тесла, който кара дизел. ;) За "златен дъжд" от ТУЗАРА - дано знаеш какво значи.
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 17 ( преди 2 седмици )
    Ареее, Митьо пак почна с изказванията от детската градина. Ако това, ако онова, ако трето, пето. Ако баба ми имаше колелета, щеше да е велосипед!
  • #19
    0 rate up comment 2 rate down comment
    ТУЗАРА ( преди 2 седмици )
    Новините за отпадането на ограниченията на FSD в Европа и Китай се оказаха верни. Златен дъжд за всички \:D/
  • #18
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Много тъпо парче, доказано е че една 15-минутна дрямка е достатъчна за да си вземеш съня, да беше навил буделника
  • #17
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    Да попитам антиелектриците - ако по магистралата беше станала катастрофа, а както знаем автопилота понякога не разпознава че патрулките и пожарните са спрели и беше станала катастрофа на 50 км от мястото на което шофьорът е заспал, кой щеше да е виновен? Шофьорът или автопилота, който му е спасил живота през последните 50 км? А вероятност за катастрофи на магистралата съществува макар и малка. Ако има такава, вероятността теслата да спре също е малка, а вероятността да катастрофира е над 50%.
  • #16
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Тойота ( преди 2 седмици )
    Избирам Тойота,Тесла не искам.
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 2 седмици )
    Абе добре, че са Тесла, иначе щяхме да се си останем в 20 век с марки като Тойота.
  • #14
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 седмици )
    13, една Тойотка Королка там струва 36 000 паунда с добро оборудване и по-големия двигател. Модел 3 струва 40 000 с всички ектри, много по-висока мощност, по-луксозен интериор и повече багажно пространство. Смяташ ли, че 10% разлика ще притеснят повечето купувачи, още повече, че разликата се избива от гориво и данъци само за 3-5 години?
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 2 седмици )
    Не знам за вас, но на мен ми направи впечатление, че глокиер може да си позволи да си купи Тесла. В България глокиерите, които познавам, карат автомобили до 5-6000 лева...