IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Система за избягване на сблъсък не реагира на мотоциклетисти

Изследване на 10 популярни кросоувъра разкри сериозни пропуски в технологията (ВИДЕО)

Американският застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) тества 10 популярни малки кросоувъра на пазара - Subaru Forester, Honda CR-V, Toyota RAV4, Ford Escape, Hyundai Tucson, Jeep Compass, Chevrolet Equinox, Mazda CX-5, Mitsubishi Outlander и Volkswagen Taos. Целта беше да се провери работата на система за предотвратяване на челен сблъсък, която е част от оборудването на тези модели.


тестове безопасност


От тестваните автомобили само един получи оценка „добър“ и това беше Subaru Forester. Други два кросоувъра - Honda CR-V и Toyota RAV4, заслужиха „приемливо“, докато всички останалите участници в изпитанията бяха оценени с „лош“.

В съответствие с новите изисквания тестовете са проведени при скорости 50, 60 и 69 км/ч (по-рано беше с 19 и 40 км/ч). Изпитанията ясно показват, че съвременните автоматични системи за аварийно спиране са ефективни само в случай на сблъсък с превозни средства с подобни размери. Всички модели предупреждават шофьорите за опасността поне 2,1 секунди преди очаквания удар. В същото време електрониката значително забавя скоростта на колата.



По отношение на мотоциклети и автомобили със среден и голям размер обаче системата не беше ефективна. Проблемът е най-вече с двуколестните превозни средства. Получилият най-висока оценка Subaru Forester, например, успя да избегне сблъсък с мотоциклет при скорости от 50 и 60 км/ч. Движейки се със скорост от 69 км/ч, кросоувърът успя да намали до 48 км/ч, но не и да избегне удара с мотоциклет.

В същото време Chevrolet Equinox, Mazda CX-5, Mitsubishi Outlander и Volkswagen Taos изобщо не успяват да идентифицират мотоциклетистите, ако се движат в една и съща лента. Съответно кросоувъри дори не намалиха скоростта преди удара.


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 1 rate down comment
    до #1 ( преди 1 седмица )
    По твоята обратна на остро логика да забранят и правенето на деца, защото същата тази система няма да реагира на дете на пътя и ще мине през него без да намали дори. Тъкмо, като забранят децата, няма да се раждат подобни индивиди, като теб, които да пишат такива глупости.
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Моето е ирония. Но сте напълно прав - не трябва да се забравя, че основната задача на човека зад кормилото е да управлява и съобразява с околната среда. За съжаление всички тези "асистенти" започват да дават фалшива увереност. А пък за да има какво да се пишат по различните медии, институти и какви ли не глупости, започват да се оценяват пълни тъпотии - има ли това, няма ли оново... Учебните глоксовете стават все по-кратки като време и сложност...
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    До лудетината ( преди 1 седмица )
    По-скоро извода е - не се доверявайте на тези шитни, а ги приемайте като допълнителна опция за безопасност. Гледайте си пътя и "четете мислите" на останалите. Бъдете готови да реагирате на всякаква глупост от тяхна страна. Дали моторист, дали дете с колело или животно, няма значение. Засега човешкия мозък може да предположи много по-добре траекторията на доста обекти на пътя.
  • #3
    2 rate up comment 5 rate down comment
    До 2 ( преди 1 седмица )
    Зависи кой е поръчал и платил "проучването". В двете проучвания една марка която не плаща за реклами не присъства нито като добър нито като лош пример. Повече от очевидно е че ще развали статистиката, ако бъде включена, а при всички положения финансова полза от това няма да има. Затова промиването на мозъци с платени реклами продължава с пълна сила, А тези които не могат да мислят самостоятелно, вярват ли ВЯРВАТ без да проявят критично мислене, като тебе.
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 седмица )
    RAV 4 ,CR- V и CX-5 преди седмица бяха в класация за "най-добър ГОЛЯМ СУВ" , сега са "МАЛЪК кросоувър"?!?!!?
  • #1
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Лудория ( преди 1 седмица )
    Аз от това мога да си изведа само един извод - да забранят продажбата на мотоциклети... а не, да забранят въобще мотоциклетите. И вече няма проблем!