IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо собствениците на коли от някои марки не подават мигач

Психолози смятат, че това е защитен механизъм от страна на агресивните шофьори

Едно от разпространените схващания сред хората е, че шофьорите на автомобили от някои определени марки, по правило не спазват правилника на движение. А сред често срещаните нарушение е пропускане на подаването на мигач за предстояща маневра на пътя.


шофьор


Според психолози подобно действие може да бъде предприето като агресия от страна на човека зад волана. И тази агресия в случая е защитен механизъм срещу депресия или друго подобно състояние.

„Хората често избират агресията като заместителна реакция, вместо да изпадат в депресивно състояние. По този начин те обявяват на другите, че не им пука за тяхното мнение, като това обикновено е поведение на хора с ниско самочувствие. За тях отричането на правилата е нещо често срещано", категорични са психолози, цитирани от интернет-изданието Quto.

Според тях, марката на автомобила в случая не е много показателна. По-важното е нивото на зрялост на собственика. Предизвикателствата към обществото са присъщи на тинейджърската психика. Но много често хора, които са на зряла възраст, но физиологично са заседнали в юношеството, запазват това чувство за предизвикване на външния свят.

„Чрез подобна конфронтация те придобиват „самоличност“. Спортните и ярки автомобили са инструмент за самоопределяне като човек, който не се вписва в общата рамка. На тези хора им харесва да се мислят за нестандартни и вярват, че за тях правилата и изискванията просто не важат", коментират психолози.


0 от 500
  • #6
    66 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Подаването на мигачи има смисъл абсолютно винаги, щото може и да не виждате някой участник в движението, но той ще види мигача ви, в края на крайщата никой не е екстрасенсе за да знае какво сте намислили да правите. Подаването на мигачи е и един вид уважение към останалите участници в движението, като не е чудно че в БГ основно голфаджии и тройкаджии не го правят.
  • #5
    31 rate up comment 4 rate down comment
    Коце глоко ( преди 3 седмици )
    Не дават мигачи тези, които искат да кажат нещо, но знаят, че никой няма да отдели и секунда време за глупостите им. Затова те, не давайки мигач или отнемайки предимство, ни го казват против волята ни: аз също съм човек, въпреки, че не приличам на такъв.
  • #4
    54 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 3 седмици )
    И аз си мисля, че е въпрос на навик. Този навик ти осигурява секунда преднина в някои ситуации, вместо да използваш тази секунда за обмисляне на това има ли смисъл или не. И какво точно значи има ли смисъл - аз като пешеходец също гледам за мигачите на автомобилите. И защото навика е по-добре, дори съм се усещал вечер, на празни кръстовище, да подавам сигнал. Стана ми смешно, но по-добре така...
  • #3
    48 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Подава се сигнал, особено ако наоколо има пешеходци, велосипедисти и други коли.Или подаваш или не, средно положение няма това е навик.
  • #2
    3 rate up comment 61 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Като цяло глупости. По скоро е кога има и кога няма смисъл.
  • #1
    44 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Съгласен съм със статията. Особено тива: "Но много често хора, които са на зряла възраст, но физиологично са заседнали в юношеството". Тънкопиш и късопиш не дават мигачи.