IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо опитни шофьори намаляват скоростта близо до мястото на чужда катастрофа?

Освен чистото човешко любопитство има и друга причина за подобно действие

Има много шофьорски техники, които не се преподават в никоя автошкола. Един от не толкова очевидните трикове от този вид е свързан с опасностите, които очакват собственик на кола, преминаващ през мястото на сравнително скорошен пътен инцидент.


катастрофа


Вероятно няма шофьор, който да не обърне внимание на специфично явление, което се проявява особено явно по високоскоростните магистрали. Говорим за поведението на шофьорите в района на вече настъпила катастрофа. Те винаги забавят на това място. Ясно защо: счупени коли , полиция и всичко съпътстващо инцидента стеснява широчината на пътното платно. Това причинява задръствания.

Но много често точно същото задръстване възниква от другата страна на пътя в района на произшествието, където няма пречки за пътуване.Това поведение може да се обясни с човешкия фактор: хората не пропускат възможността да се взират в чуждото нещастие. Подобно поведение като цяло е характерно за хората от незапомнени времена. Но не е само това. Опитните шофьори намаляват и по друга причина. Нагледали са се на достатъчно чужди катастрофи с времето.

Малко хора мислят за това, но всеки повече или по-малко сериозен сблъсък на автомобили на пътя създава не очевидна, но повече от реална опасност за всеки, който минава от там. Говорим за отломки, които неизбежно възникват при инциденти. Те могат сериозно да повредят гумите на преминаващите автомобили. Това предполага, че основната опасност идва от стъклени фрагменти. Но не е така. Закаленото стъкло, което се използва в автомобилната индустрия, се разцепва на много малки парченца, с които човек дори трудно се порязва.

Те не представляват по-голяма опасност за гумата от камъчета с подобен размер. Метални отломки се появяват главно след сериозни инциденти. Най-често те са големи и забележими. Трябва да положите много усилия, за да попаднете на едно от тях. Колкото и да е странно, но най-коварният вид фрагмент е пластмасата! Парчета от нея след катастрофа има в различни форми и размери, тъй като автомобилните сблъсъци разрушават пластмасовите части със сложни конфигурации: брони, фарове и др. Счупванията им често имат изключително остри ръбове.

Подобно нещо създава много по-неприятна пункция в гумата, отколкото например метален пирон или винт. Последният оставя чист отвор с цилиндрично напречно сечение. А пластмасов фрагмент ще създаде разрез, който няма да може да се залепи с подръчния комплект в колата.

Изводът от казаното е следният. Дори ако повредените автомобили вече не се виждат и само купчини отломки отстрани на пътя ви напомнят за инцидента, намалете скоростта и внимателно погледнете пътната настилка. По този начин ще можете да забележите и заобиколите навреме опасните пластмасови отломки. А ниската скорост драстично намалява вероятността от "залепване" на малък фрагмент с остри ръбове върху гумата ви.


0 от 500
  • #2
    3 rate up comment 14 rate down comment
    Нямам друго за казва ( преди 1 месец )
    а по начало Българите сме племе, така че стадо , овци, племе - ето ти крайния резултат на улицата.
  • #1
    1 rate up comment 17 rate down comment
    Човека е просто живо ( преди 1 месец )
    Човека е овца и е стадно животно по начало. Малко като накапе дъжд всичките овци спират да карат, малко да забави някой - цялото стадо назад забавя , защото е стадо. Точка.