IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо собствениците на коли от някои марки не подават мигач

Психолози смятат, че това е защитен механизъм от страна на агресивните шофьори

Едно от разпространените схващания сред хората е, че шофьорите на автомобили от някои определени марки, по правило не спазват правилника на движение. А сред често срещаните нарушение е пропускане на подаването на мигач за предстояща маневра на пътя.


шофьор


Според психолози подобно действие може да бъде предприето като агресия от страна на човека зад волана. И тази агресия в случая е защитен механизъм срещу депресия или друго подобно състояние.

„Хората често избират агресията като заместителна реакция, вместо да изпадат в депресивно състояние. По този начин те обявяват на другите, че не им пука за тяхното мнение, като това обикновено е поведение на хора с ниско самочувствие. За тях отричането на правилата е нещо често срещано", категорични са психолози, цитирани от интернет-изданието Quto.

Според тях, марката на автомобила в случая не е много показателна. По-важното е нивото на зрялост на собственика. Предизвикателствата към обществото са присъщи на тинейджърската психика. Но много често хора, които са на зряла възраст, но физиологично са заседнали в юношеството, запазват това чувство за предизвикване на външния свят.

„Чрез подобна конфронтация те придобиват „самоличност“. Спортните и ярки автомобили са инструмент за самоопределяне като човек, който не се вписва в общата рамка. На тези хора им харесва да се мислят за нестандартни и вярват, че за тях правилата и изискванията просто не важат", коментират психолози.


0 от 500
  • #26
    16 rate up comment 16 rate down comment
    Largo ( преди 3 седмици )
    Забелязал съм , че тия с мерцедес *** и баварец комплексарец са най големите нарушители и редовно им правя мръсно по ламарините защото са толкова нагли и нахални,че даже ме е гнус да ги гледам,но както го е изпял Руши Видинлиев , всичко се връща
  • #25
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 седмици )
    Ами то в България кой дава мигач? При нас това е национална черта. Седиш и го чакаш да мине по пътя с предимство, а той вземе че завие в твойта пряка и ти ей така си дремеш.
  • #24
    42 rate up comment 3 rate down comment
    Крум ( преди 3 седмици )
    Това е характерно за КОМПЛЕКСАРИТЕ, които са закупили скъпите си ламарини с кражби, измами, проституция и т. н.и им е трудно да се самопонасят
  • #23
    36 rate up comment 0 rate down comment
    Болна нация ! ( преди 3 седмици )
    Пълно е с *** на пътя които не зачитат правилата .Завои и изпреварвания без мигач ,спиране в лентата за движение , изпреварване от дясно , каране с превишена скорост , говорене по телефона без hands free , пияни , дрогирани ...Камери през 10 метра и сурови глоби , това е спасението !
  • #22
    47 rate up comment 1 rate down comment
    Кр ( преди 3 седмици )
    Трябва да се пуска задължително като завиваш и се престрояваш в друга лента и като изпреварваш задължително а който не го пуска да се налага глоба
  • #21
    6 rate up comment 30 rate down comment
    Кур18см ( преди 3 седмици )
    Давам намигач само като видя някое *** из пловдив майна
  • #20
    33 rate up comment 8 rate down comment
    Шофьор на алди ( преди 3 седмици )
    Еми като и аз не знам накъде съм тръгнал - как да дам мигач !?
  • #19
    27 rate up comment 2 rate down comment
    Станю Глигана ( преди 3 седмици )
    До #14 Технически погледнато, ако въобще не караш, спестяваш още повече неща. А понякога дори си спестяваш и боя.
  • #18
    23 rate up comment 3 rate down comment
    Жена-шофьор ( преди 3 седмици )
    Когато при сухо време си включвам чистачките, значи ще завивам на дясно!
  • #17
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Жена-шофьор ( преди 3 седмици )
    Когато при сухо време си включвам чистачките, значи ще завивам на дясно!