IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

57.7% от домакинствата в България имат автомобил

7,3 процента признават, че нямат пари да си купят и поддържат кола

57.7% от домакинствата в България имат автомобил, показва изследване на НСИ. 7.3% притежават две и повече коли.
 
 


Интересно е, че абсолютно същият процент – 7,3, са заявили, че нямат достатъчно пари, за да си купят и поддържат автомобил, което е притеснително. 34.9% от наблюдаваните домакинства са заявили, че нямат необходимост от лека кола. Ок!

Гаражи имат 20.3% от домакинствата в страната. Средният процент за градовете е 16.5%, докато в селата логично скача до 31.8%.
 

Паркиране в гаражи


Други интересни факти извън автомобилния свят:

-    През 2023 г. в собствено жилище живеят 87.9% от домакинствата, а 7.8% ползват жилище, без да плащат наем. В жилища под наем живеят 4.3% от наблюдаваните домакинства - 3.7% на свободен и 0.6% на общински. Второ жилище притежават 8.8% от домакинствата.В жилища, построени преди 1990 г., живеят 90.5% от домакинствата.

-    Тоалетна вътре в жилището имат 87.4% от домакинствата в селата и 99.2% в градовете.

-    От предметите за дълготрайна употреба най-разпространен е телевизорът - притежават го 99.3% от домакинствата, а 37.9% имат по два и повече телевизора. На второ място е хладилната техника - 99.2% от домакинствата в страната (99.5% в градовете и 98.3% в селата) имат хладилник и/или фризер.

-    Автоматична перална машина притежават 97.3% от домакинствата, 1.7% не могат да си позволят този уред по финансови причини, а 1.1% смятат, че нямат необходимост.

-    Без телефон (стационарен или мобилен) са 1.0% от домакинствата. Завиждаме им!

-    С компютри разполагат 54.8% от домакинствата (62.3% в градовете и 32.3% в селата), а 41.3% преценяват, че нямат необходимост от компютър в дома.

-    Наличие на интернет връзка в жилището имат 75.3% от домакинствата в страната
 
 

 

0 от 500
  • #12
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Адреналинката електричка,с грешка в сметките точно 3 пъти или 300%.20,3% от 57,7% е точно 11,7131%.Гараж притежават само 11,7131%,а не 35% господин Тунберг.
  • #11
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    До 8 - Че какво лошо има на газовата? Вместо да даваш 40 лева за 100 км, даваш 20.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 3 седмици )
    Антиматематика си е антиматик. 20,3% от 57,7% било 35%.Нещо като стомана произведена от желязна руда с високо съдържание на въглерод или еластичен колянов вал.
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 3 седмици )
    И за да дам пример колко не трябва да се вярва. Как се изчислява средна заплата. Примерно имаме 5 програмиста със заплата 10 000 лв. в София и 10 работника със заплата 1000 лв. в наше село. Колко се получава средна заплата - 4000 лв. В София ще си помисля - получаваме повече ура, а в наше село хората ще се чудят е как е толкова средната?! Ето затова на стастика се вярва малко. Трябва да се гледа извадка, критерии и още куп неща за реална информация...
  • #8
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 3 седмици )
    Вчера видях как служител на бензиностанция има S класа. Само като си помисля колко струва поддръжката на такъв автомобил и се чудя защо е закупен. Да не споменавам разхода на гориво. Но.. на село всеки иска да е тарикат със скъпа кола. Гледам и хлапетата - БМВ, смъкнато, лъскави джанти, шумен ауспух - 320 с газова уредба. :) Манталитет. Така че това със статистиката е ала-бала. Особенно ако има и проценти. Статистиката е наука да убедиш глупаците в своята тези!
  • #7
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 3 ( преди 3 седмици )
    Пропуснах. Изброил си пет коли на един гараж. Ако всяка кола минава по 150 км на седмица като твоята, то в този гараж могат да се зареждат 20 автомобила, така че не виждам какъв е проблема. Да не говорим, че когато живееш в къща дори не е нужно да имаш гараж за да е възможно да си зареждаш електромобила. Можеш да го зареждаш и на двора както и докато е паркиран на улицата пред къщата. Не е като на паркираш в различна градинка в квартала около панелката всяка вечер.
  • #6
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 4 ( преди 3 седмици )
    Точно това е тънкия момент. В България има много автомобили, като част от семействата имат по няколко, но това не е защото имаме по-добри финансови възможности от други държави в които има по-малко автомобили. Това е така, защото в България могат да се карат автомобили които биха били или направо са спрени от движение в други държави са с по-строги норми.
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 3 ( преди 3 седмици )
    Пак ли гледаш от терасата на осмия етаж на панелката която постоянно даваш за пример навътре към апартамента и виждаш три поколения които живеят в едно жилище и говориш от собствен опит? Защото аз като погледна през терасата виждам триетажна къща с два гаража в която живее една жена чиито съпруг почина наскоро, а двете деца от 20 години идват два-три пъти годишно на гости и никога няма да живеят в нея. Ето така ви лъжат в статистиките с процентите. Все не питате процент от какво.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Алекс ( преди 3 седмици )
    Дали е автомобил или 20+ годишен дарак е друг въпрос.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Митичкееее ( преди 3 седмици )
    В България децата не се изнасят от къщата на родителите си, просто се местят на горния етаж! 3 поколения ги броят за едно домакинство.Имат гараж, ама един за колата на дядото, колата на таткото, по една на двата сина на по 35 и 40 години и по една за снахите! Не става само с ексела, и през терасата трябва да се поглежда, реалността е там на вън, не тук и в ексела