IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Във Франция: Мъже, шофирайте като жени!

Призивът е част от нова стратегия за намаляване на пострадалите по пътищата

Това е вечен дебат между половете – кои са по-добрите шофьори, жените или мъжете? Сега изглежда, че французите имат отговор. 

 
дами зад волана


В новата кампания за пътна безопасност, стартирана в Париж, призовава мъжете да „шофират като жени“, за да намалят броя на смъртните случаи на пътя. Лозунгът „conduisez comme une femme“, което означава „карай като жена“, се появява като част от инициатива на“ Victims and Citizens“. Това е организация за повишаване на осведомеността относно безопасността.

Посланието казва, че стереотипът за жените като по-лоши шофьори е остарял и погрешен. Официалната статистика на френското правителство разкрива рязко неравенство между половете по отношение на безопасността при шофиране – мъжете са отговорни за 84 процента от фаталните пътни произшествия и 93 процента от инцидентите с шофиране в нетрезво състояние.

След като достигна своя връх през 1972 г. с 18 000 смъртни случая, подобренията в образованието, технологиите и налагането на скоростни ограничения намалиха годишния брой на смъртните случаи до около 3 000. Това все още е почти двойно повече от Великобритания, например. Проучване на Vinci Autoroutes в 11 европейски страни установи, че френските шофьори са признати за най-агресивните. 67 процента признават, че псуват другита, а 91 процента редовно превишават ограниченията на скоростта.
 

Какво искат жените от колите


Флоранс Гийом, ръководител на правителствената агенция за пътна безопасност, отбеляза, че силният пол оценява риска по различен начин от дамите. „Мъжете често се опитват да демонстрират силата си чрез шофирането си“, добави тя. Телевизионна реклама на кампанията пък показва баща, който казва на сина си: „Не е нужно да правиш това, което хората очакват от мъжа“.
 

 

0 от 500