IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #80
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    До 75.Адреналинке електричке,да цитираш кога съм твърдял подобно нещо.Да щипнеш Гретето по тутката.
  • #79
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Lamer ( преди 1 месец )
    И сега какво,Мъск има над 2 милиона поръчки ,които забави с няколко години и накрая това дето трябваше да е върха на сладоледа май ще се окаже провал и в инженерно отношение ,защото на никой не му трябва пикап който не става за работа ,нищо че се ускорява като спортна кола ,а когато излезе от пътя закъсва в 5 см. сняг .
  • #78
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Айде бе држина, само още 23 коментара и ще избиете рибата със 100 коментара до обяд!
  • #77
    0 rate up comment 5 rate down comment
    До 76 ( преди 1 месец )
    Да не съм психопат като вас да не отговарям на въпроси? Не е лошо да вземете пример.
  • #76
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ама, Мите, нали преди малко удари точка и ни пожела деня да ни е лек, но продължаваш да дуднеш? Дори за това се извъртя като пумпал от фурнаджийска лопата.
  • #75
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Гостенино ( преди 1 месец )
    А ти извъртя ли се от думите си че през 2020 година ще се продадат по-малко тесли отколкото през 2019? Аз поне си признавам грешките и си коригирам прогнозите. А ти още не си променил своята за 2020 година. Виждаш ли разликата господин психопат? Най-смисленото нещо което успяваш да измислиш е Грета тунберг, заяждане и лъжи. Всички вече те познават като многократно доказан злобен и заядлив психопат графоман с логорея. Няма пред кого вече да се доказваш като такъв! Хайде лека и на тебе.
  • #74
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    МитичкЕ,какво стана с поръчките на електричкия камион? Тираджиите ще чакат Тесла да залее целия свят със Семи.
  • #73
    1 rate up comment 4 rate down comment
    До Стиви ( преди 1 месец )
    Не се притеснявай. Това е Тесла, а не toyota, която спря доставките за 7 месеца, за да направи промяна на един болт, за да не падат гумите. Тесла ще реши проблема за седмица.
  • #72
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 1 месец )
    Адреналинката електричка, фурнаджийската лопата пак се завъртя.Поздрави на Грета, господин Тунберг.
  • #71
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Стиви Уондър ( преди 1 месец )
    Как така ще спират доставките? Поръчал съм две.