IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla спира доставките на Cybertruck и уволнява 14 000 служители

Причината - ниски продажби заради глобален спад на световния пазар на електромобили

Американския производител на електромобили Tesla спира доставките на пикапи Cybertruck за няколко седмици. Освен това компанията обяви 10-процентно съкращаване на персонала. На първо място ще бъдат уволнени тези, чиито длъжности и функционални отговорности се дублират. Причината за мерките са слабите резултати през първото тримесечие и общият и спад в продажбите на електрически превозни средства на световния пазар, съобщава CarBuzz.


Tesla Cybertruck


Според информациите част от клиентите, които очакват доставките на закупен от тях Cybertruck, вече са уведомени за забавянето, но причини за него не са били обявени. Източник на изданието, работещ за Tesla, твърди, че проблемът е в педала на газта или по-скоро в неговото приплъзване. Доставките ще бъдат възобновени веднага след отстраняване на проблема, но все още няма конкретни срокове.

В същото време Tesla намалява производствените смени в своята гигафабрика в Тексас, като това става въпреки многото поръчки. Освен това се очаква съкращаване глобалния персонал на компанията с „повече от 10 процента“. Според изданието Electrek става дума за поне 14 000 служители. Във вътрешните комуникации ръководството е заявило, че иска да елиминира дублирането на роли и работни функции, възникнало заради бързия растеж през последните години.

Неофициално тези стъпки се свързват с лош тримесечен отчет и спад в продажбите. През януари-март тази година Tesla е доставила на клиенти 386 810 автомобила, което е не само по-ниско от прогнозите на анализаторите (450 000 единици), но и със 100 000 по-малко, отколкото през първото тримесечие на 2023 г. Основният спад изглежда е настъпил в Китай.


0 от 500
  • #100
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 4 седмици )
    Само хора, които знаят че са за малко там. Аз живея в град от селски вид и всичко се знае дори без медии. Има компании, в които отиват да работят хората за малко или докато си намерят работа или ако зора е голям. Никой не се задържа, защото знаят че собствениците не се отнасят с нужното отношение към хората си. И сега искат да внасят... май бяха таджики. Не че няма работници, ама те не искат да бачкат за определени работодатели. И затова "реват" няма хора. Хора има, отношение няма.
  • #99
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 4 седмици )
    Чета, това ми е дозата дневно удоволствие. Но за работниците никак не си прав. Мъск не случайно не иска синдикати и прави всичко възможно да няма. Така лесно прави какво си иска с хората, но хората и медиите ги помнят тези неща. Тези много нови хора нали разбираш, че са назначени в различни заводи: в Германия, в Китай, в Тексас. Ето как са се увеличили тези хиляди работници. Но ако в Германия уволни 1000 или 2000 човека, според теб кой ще иде да работи там?
  • #98
    4 rate up comment 0 rate down comment
    100 ( преди 4 седмици )
    На късмет
  • #97
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До РУК ( преди 4 седмици )
    Да си жив и здрав и да печелиш и в бъдеще. Акциите на Тесла винаги ще са волатилни. Понякога имам чувството че Илон Мъск печели като залага срещу собствениците си акции или пък иска да си ги изкупува на безценица. Трудно ми е да допусна че не му пука какво се случва с цената им и затова така се гаври. Като например в момента с отказа за производство на модел 2 и уволняването на целият отдел за неговата разработка. Дори заради акциите и имиджа на компанията не трябваше да го прави. Но не му пука
  • #96
    0 rate up comment 5 rate down comment
    Абе шваба ( преди 4 седмици )
    Толкова ли не разбра че ти си единствения събеседник за който съм казал че има топки и собствено мнение. Другите са психопати които не са съгласни с моето мнение точно както аз не съм съгласен с твоето, но не застават на противоположното мнение както не е с тебе. Ти си държиш на тезата че те слагай пирамида и аз уважавам мнението ти, въпреки че не ми пречи да ти кажа, че мисля точно обратното. Тесла е обратното на пирамида - няма дългове, но произвежда реални продукти, а останалите я гонят.
  • #95
    4 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 4 седмици )
    Само вчера PUTовете на Тесла ми донесоха 16 000 Евро. 160% марджин. Ей на това му викам правилна прогноза и подплатено мнение Мите! Всъщност аз обичам Тесла много повече от теб! Никоя друга компания не ми е носила такива доходи от опции! На Мъск така му предвиждам изцепките, че вече ми стана неудобно от лесната печалба! Ти продължавай да хвърляш боб :) :) :)
  • #94
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 4 седмици )
    Хех, Тесльо, откога ти повтарям че Тесла е пирамидална структура и следва единствено приземяване, приземяване... Колкото и опорки да повториш, реалността не прави изключения. Пак 50 коментара си изписал, кой от кой по-безполезни.
  • #93
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 седмици )
    Само да Ви предупредя влизате в полемика с местния Мун чо, наречен още електрика, митбъстър, адреналинка електричка или Тесльо Тунберг.Вие може да живеете в реалния е, но той е по по най знаещ и можещ, защото гледа клипове на Дани в Ютуб, чете в Уикипедия и чете стари вестници във външната тоалетна преди да се избърше.И най важното, може да смята сложна лихва в проценти с Ексел.Къде сте тръгнали изобщо да спорите с такъв ерудиран капацитет, не знам.
  • #92
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 4 седмици )
    Познах!Логорея,графомания прилягат само на мити4ния бустериран,половината от постовете без съмнение са негови.
  • #91
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До лудория ( преди 4 седмици )
    А понеже ще ти е трудно да четеш всички коментари, вече отговорих. Преди две години отново уволни 10% от 100-те хиляди работници, а останалите 90 000 за по-малко от две години в момента са 140 000. Очевидно не му е било трудно да събере 50 000 работника. Уволненията В случая са на цели отдели, барабар с шефовете. Почти всички отдели които буксуват. Като например отдела за разработка на катоди за 4680, които са били финансова черна дупка без никакви резултати, което забавя камиона и пикапа.