IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите на Олимпиадата – само с водород

Париж получава без пари горивото, както и 500 бройки Toyota Mirai

Придвижването из Париж, независимо дали с кола, мотоциклет или велосипед, е кошмар всеки ден от седмицата. Тъй като Олимпиадата тази година се провежда точно във френската столица, се очаква летен хаос. Затова организаторите призовават гостите да използват обществен транспорт или такси.
 

Олимпиада, коли


Олимпийските игри са повече от спортно събитие. Те са витрина за града и страната, които ги организират. Така е при Хитлер, през Студената война, така и остана. В този случай водородната индустрия иска да се възползва, за да популяризира това незамърсяващо гориво. Спортистите на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж ще пътуват из френската столица без да отделят CO₂ това лято. Но няма да го правят в електрически коли, а във водородни.

Официалните превозни средства, които ще сноват между олимпийското село, зали и стадиони, не могат да чакат с часове, за да презареждат. Организаторите са избрали да използват автомобилен парк, задвижван с водород, който комбинира кратко време за зареждане (само няколко минути) с нулеви емисии на CO₂.

Air Liquide, един от спонсорите на Игрите, ще доставя необходимия водород през цялото време. Той ще бъде екологичен, уверява химическата компания. Тоест, произведен чрез реформиране на биометан или чрез електролиза от възобновяема електроенергия, а не ядрен. Toyota пък ще осигури около 500 бройки Mirai  за официални пътувания.

Париж вече е градът в света с най-много водородни таксита по улиците си. В момента има около 500 таксита, основно Toyota Mirai и Hyundai Nexo, от общо 17 000 „бакшиши“. Колите и станциите в експлоатация по време на Олимпийските игри ще продължат да бъдат ползвани и след събитието. По този начин паркът от таксита, задвижвани с водород, ще скочи до 1200.

Проблемът е къде да презаредите всички тези коли и автобуси. Да, ще има и рейсове на водород. В момента в Париж има само две станции. Едата е разположен в центъра - на Pont du Alma, като е способна да доставя 150 kg водород на ден. Другата е в покрайнините, близо до Porte de Saint-Cloud.

Водородната станция на центъра ще бъде тази, използвана от 500 официални Toyota Mirai. Другата в Porte de Saint-Cloud може да обслужва до 250 превозни средства на ден. Тоест, Париж няма как да снабди целия флот. Затова е планирано пускането в експлоатация на още три водородни станции в общините близо до Париж. Това ще направи общия им брой девет за региона, като сравнение – в цяла Испания има едва три.
 
 

Олимпиада, коли


Някои компании, сред които Toyota, виждат водорода като решение най-вече при семейните автомобили. Но други като Air Liquide са убедени, че това е бъдещето при коли, които изминават огромен брой километри всеки ден - таксита, камиони, градски автобуси. Е, цената продължава да е проблем.

„Зеленият водород все още е по-скъп от другите горива“, признава Армел Левио, директор по иновациите в Air Liquide, „Но ние се стремим към цена от около 10 евро за килограм, включително субсидиите“. Като се има предвид, че с един килограм водород можете да изминете около 100 км, цената за около 500 до 600 км ще бъде близка до сегашната цена на дизела -  около 60 евро, по западните стандартни естествено.
 

 

0 от 500
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Дизелът е муден? 13ти, да не караш Роман?
  • #22
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 22 ( преди 5 месеца )
    Да не твърдиш че Париж не е електрифициран и все още си светят на газови лампи? Това че няма откъде да вземат водород, не означава че в цял Париж никъде няма ток да заредиш няколко електромобила. Пък и колко да е голям Париж? Един кyрс отиване и връщане се зарежда за не повече от 5 мин на superchargers за разлика от водородните станции supercharger може да се инсталира за ден-два на произволна локация дори без достъп на ток еи да се захранва с мобилни батерии, които се зареждат на друго място
  • #21
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 20 ( преди 5 месеца )
    Тесла имат много повече от 500 непродадени, и се чудят какви "нови" пътища за реклама да ползват .... Даже Мъск си плю на думата, че няма да дава пари на Зуки и вече яко спамят у файса .... можеше да даде някоя електричка на олимпийското село. Но щеше да е грозна гледка да ги зареждат от дизелови генератори в бусове Рено, при цялата реклама на Олимпиадата като екологична
  • #20
    1 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Който има 500 автомобила които не може да продаде ги дава за реклама :)
  • #19
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До 18 ( преди 5 месеца )
    Не разчитай много на това. Когато водородът започне да се произвежда от безплатна излишна възобновяема енергия, вече ще спре да е излишна и безплатна, което ще повиши цената на водорода. Ще има излишък за производство на водород чак при пълния преход към електромобили, А тогава вече ще е късно за водород.
  • #18
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 16 ( преди 5 месеца )
    А ми то като се произвежда за кораби самолети и влакове ще се повиши производството и общата цена ще пада.
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 16 ( преди 5 месеца )
    Да съм казал че цената сега е 10 евро казвам При цена от 10 евро
  • #16
    2 rate up comment 6 rate down comment
    До 14 ( преди 5 месеца )
    За багери кораби и самолети съм съгласен, но за сухоземен транспорт водородът е абсолютно безсмислена, неефективна, проблемна, неекологична и скъпа технология дори с включени субсидии.
  • #15
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До 13 ( преди 5 месеца )
    Чети внимателно " Но ние се стремим към цена от около 10 евро за килограм, включително субсидиите повече от очевидно е, че стремежите са неуспешни, защото миналата година цената беше 20 евро със субсидиите, а тази година се качи до 30 евро въпреки субсидиите. Ако продължава така да "пада" цената, как мислиш, Какво е бъдещето на водорода? Не виждаш ли че най-накрая toyota намери на кого да подари 500 броя Мирай, защото никой не ги желае дори като подарък с безплатен водород за 10 години напред?
  • #14
    6 rate up comment 1 rate down comment
    До 12 ( преди 5 месеца )
    А ми защото водорода ще се използва за камиони багери трактори кораби самолети и тн а батерията никъде не може да се използва тежка и неефективна