IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

50-те най-велики дизайнери: Бруно Сако

Един Mercedes винаги трябва да изглежда като Mercedes, бе философията на италианеца

Инженерите правят колите бързи, приятни за каране и безопасни. Счетоводителите ги правят доходни - защото без това, естествено, никой не би си дал труда да ги произвежда. Но тези две категории вършат същата работа за локомотивите, телевизорите и микровълновите печки. Причината да смятаме автомобила за нещо по-различно от битовата техника е в третата категория хора, които го създават - дизайнерите.
   
  
Историята на Бруно Сако, легендата на Mercedes (ВИДЕО):

   
   
В тази поредица на "КОЛЕЛА" и Automedia.bg ще отдаде дължимото на онези, които ни накараха не просто да ползваме, а и да обикнем транспортните си средства. Ще ви представим 50-те най-велики автомобилни дизайнери на всички времена. И ще го направим в произволен ред, като номерацията означава просто поредността на епизода. Защото да класираме хора като Бугати, Джуджаро, Гандини и Харли Ърл ни звучи почти като да подредим по значимост Ел Греко, Реноар и Пикасо. Напълно е невъзможно.


Един бивш шеф на Chrysler бе казал, че създаването на автомобили е постоянна война между дизайнери и инженери, в която накрая последната дума имат счетоводителите. Но от правилото има и изключения. И най-доброто доказателство е животът на Бруно Сако.
  
   
Бруно Сако, дизайнер, Mercedes
   
   
Той е изпъстрен с необичайни съчетания.  От една страна, италианец, създал си обаче име в Германия. От друга, дизайнер, който в същото време е и инженер, и стои едновременно от двете страни на барикадата. Но по-същественото е, че на Бруно Сако марката Mercedes дължи цялостния си облик през последния половин век.
   
  
Studebaker Commander Regal
Studebaker Commander Regal: колата, която запалва Бруно да се захване с автомобилен дизайн
  
    
Роден в Удине, Бруно се запалва по автомобилите, след като зърва на улицата един забравен вече модел на Studebaker. Завършва политехниката в Торино и започва да изпълнява дребни поръчки за реномираните ателиета на Ghia и Pininfarina. Но няма особен успех. За сметка на това работите му се харесват в Германия и през 1958 година Daimler му предлага работа. Бруно приема и се мести на север. По-късно, след женитбата си за берлинчанката Анемари Ибе, окончателно ще превърне Германия в своя втора родина.
   
  
Бруно Сако, дизайнер, Mercedes
   
    
В Зинделфинген младият италианец работи с легенди на дизайна като Фридрих Гайгер и Пол Брак, но помага и на инженерния отдел, начело с великия Бела Барени. За кратко дори е назначен за старши инженер, преди да му предложат нов пост като завеждащ екстериорния дизайн. През 1975 оглавява дизайнерския център на Mercedes и през следващите 24 години всички модели на марката носят неговия подпис.
  
    
Бруно Сако, дизайнер, Mercedes, W201, W124, W126
Три от най-прочутите творби на Сако: W201, W124 и W126
  
    
Сако е един от създателите на легендата W123. Разработва и двете поколения на изпитателните прототипи C 111. А също две поколения на C-класата, три на Е-класата, спортните CLK и SLK. Най-много се гордее обаче с дизайна на Mercedes 190 - прословутия "бейби Бенц", който смъква компанията в по-достъпния сегмент през 80-те и който и до днес се радва на легендарен статут. Негова е и S-класата от 90-те години, макар че днес Сако не е много доволен от работата си - колата му се струва "с една педя по-висока от нужното".
   
  
Бруно Сако, дизайнер, Mercedes
   
    
Но най-големият принос на Сако не е в отделните модели, а във философията. Тъкмо той прокарва идеята за "вертикалното сходство" - концепцията, че всяко следващо поколение на Mercedes трябва да показва ясно връзката с предишното. "Един Mercedes винаги трябва да изглежда като Mercedes", казва италианецът.
   
    
Бруно Сако, дизайнер, Mercedes
"Един Mercedes винаги трябва да изглежда като Mercedes"
  
    
През 1999 Бруно се пенсионира, но и до днес не е загубил страстта към колите. Макар и вече на 90, не спира да шофира, редувайки новата си Е-класа с любимия класически 560 SEC. Отказва да ползва навигация и при пътешествията си разчита на старомодните карти, защото, както обяснява, "ориентирането по карти е интелектуално удоволствие, от което не виждам защо се лишаваме".
  
   
Бруно Сако, дизайнер, Mercedes
"Разчитането на карти е интелектуално удоволствие, от което не виждам защо да се лишаваме"
   
   
Сако влезе в списъка с 25-те най-велики дизайнери на ХХ век, а през 2006 бе приет и в автомобилната зала на славата. Но най-голямото признание за работата му е, че и днес, четвърт век по-късно, неговата философия продължава да се спазва в Mercedes.
  
   
12 от най-паметните дизайни на Бруно Сако (ГАЛЕРИЯ):


  
   

 

 

 

 

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До2 ( преди 3 седмици )
    Да бе те спортните им версии въобще не могат да завиват. Амг нямат спортно окачване и дълги години c klasse black series не беше savety car във Формула 1. Абе защо пишете глупости.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    W126 е уникална кола
  • #7
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Надявам се, че сте включили и Пол Брак в поредицата, доста по-значим, за мен поне, от Сако
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Loco ( преди 3 седмици )
    На мен, ако не смятаме W123 и W126, не ми харесват нещата на Сако. Но не може да се отрече, че има свой стил, разпознаваем отдалеч
  • #5
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Иска ми се един W124 купе.
  • #4
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 3 седмици )
    Прав е, трябва да прилича на Мерцедес. Днес идвам на работа, настигам две коли, големи, черни, хубави коли, викам а, Ауди, приближавайки, виждам емблема на Мерцедес. Изброените класики в статията, не бих ги объркал.
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 3 седмици )
    Много добре си описал някоя Тойотка.
  • #2
    8 rate up comment 31 rate down comment
    Факт ( преди 3 седмици )
    Мерседес винаги са били неадекватни автомобили тежки с недобре настроено окачване люлеещи се с неадекватно междуосие а за слабата антиокорозионна защита дори не си струва да се говори
  • #1
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 3 седмици )
    Не съм голям фен на Мерцедес но SL R129 ме кефи.Помня и когато показаха F200 (егати, толкова отдавна ли беше) и управлението с джойстик и си мислех,че до 2020 всички коли ще са с джойстик :-) Дизайна на Ф200 се появи при S W220