IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

ЕС приема нов закон за бракуването на стари коли

Производителите нямат да могат да определят кога един автомобил е за скрап, а това ще зависи от собственика

Новият закон за рециклиране на автомобили, подготвян от Европа, е във финалната си фаза. През следващите месеци страните членки ще трябва да гласуват за одобрението му, така че той да влезе в сила през 2025 г. А основната полза от неговото приема ще бъде за потребителите.


скрап


През миналото лято ЕС прие законопроект за рециклиране на автомобили, който постави марките пред сериозни проблеми, принуждавайки ги да решат дали да изпращат колите си за скрап или не. Това е спорен момент, тъй като самите производители няма право да лишат клиент от собственост на превозно средство, след като то премине през официалния сервиз на марката.

В случая европейските комисари допуснаха грешка, тъй като демонстрираха слабо познаване на правото на частна собственост. И скоро след това бяха принудени да направят промени в закона, който трябва да бъде одобрен от европарламента през следващите месеци.

Основната промяна вече е, че клиентът може да продължи да кара колата си в официален сервиз на производителя, където нямат право да определят дали тя е изправна, тоест годна за употреба, или не. В същото време обаче производителите ще трябва да се справят с друг въпрос - как ще се извършва самото рециклиране. За целта автомобилните компании са длъжни да сключат договори с фирми, които се занимават с тази дейност, за да гарантират, че колите ще бъдат унищожени с минимална вреда за околната среда.


скрап


И тъй като част от материалите след това трябва да се използват повторно в производството на нови автомобили, производителите трябва да гарантират, че някои детайли, основно електрически компоненти, са в добро състояние и след изпращането на превозно средство за скрап.

Подобно клауза ще предотврати износа на скрап извън ЕС, което не е нищо повече от пренасяне на замърсяване от едни страни в други, където някои превозни средства дори могат да бъдат ремонтирани и пуснати обратно в движение. Това вече няма да може да се прави в ЕС, тъй като при дерегистриране на един автомобили, той ще влиза в специална база данни за скрап и съответно няма да може да бъде регистрирано отново.

В случая намерението на ЕС за запазване на частите е да направи ремонтите по-евтини за клиентите и съответно, когато потребителите се нуждаят от компоненти с голяма търсене, те да не чакат дълго време за доставката им.


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Справедливост ( преди 3 седмици )
    В ЕС има само *** слуги на НАТО и следва да бъдат изтрити от историята
  • #3
    19 rate up comment 11 rate down comment
    Петров ( преди 1 месец )
    Питате ЕС за какво се бърка?Тази институция Брюкселска джендърщина командвана от НАТО и САЩ ще вкара Европа в зелената зделка =на геноцид над гражданите в Европа.Мислим хубаво за кого гласуваме 2 в 1.Брюксел е терор и над закон !
  • #2
    20 rate up comment 10 rate down comment
    Знаещ ( преди 1 месец )
    ЕС ни натресе коли трета употреба,и сега ние да ги купуваме и след година две да ги бракуваме
  • #1
    23 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    На техническите прегледи трябва да се следи за прогнили кошници, на които не могат да се сменят гумите, щото няма къде да се сложи крик. После цените за ремонт на купето в сервизите ще откаже любителите на класики. ЕС за какво се бърка тука...