IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Могат ли да се рециклират „тихи" блокове (селенови втулки)

Дори и да ви предложат такава процедура, съветът ни е да не се съгласявате

Безшумните или „тихи“ блокове (наричани в разговорния език селенови втулки, което всъщност е неправилно произношение идващо от silent block) са окачваща част, която представлява две метални втулки, между които има гумена вложка. Тихият блок свързва частите на окачването една с друга и намалява вибрациите между възлите.


селенови втулки


Според много проучвания, свързани с проблети по окачването на една кола, в три случая от четири причината за повредата е износен тих блок, на който гумената част е разкъсана от певсеместните у нас ями и дупки по пътищата. 

У нас имаше майстори, които навремето възстановяваха селенов втулки, изгаряйки старата гума и вмъкването между твърдите елементи на нова. Брилянтно! Но не. Преди 15 години подобна операция можеше и да е възможна, но днес вече не съществува такава. И причината за това е материалът, от който е направено окачването.


селенови втулки


Условно до 2007-2008 г. всички използваха метал, който можеше да бъде изгорен, бит, намушкан и нищо страшно не му се случи. Но след като се появи нова насока, свързана с олекотяването на някои части, за сметка на повече електроника в колата, алуминият стана основният материал за окачването на много автомобили.

А „крилатият метал“ няма да позволи такава наглост, а тихият блок, който бъде ремонтиран по старата схема ще се развали отново само след няколкостотин километра. Майсторите знаят ли за това? Разбира се, знаят - пробвали са го повече от веднъж, резултатът е един и същ. Има и други методи за възстановянане на тихи блокове, но ефектът е същият. Така, че не се опитвайте да възстановявате селенови втулки - колкото и да струват, ако са скъсани, ги заменете с нови.


0 от 500