IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari: Електромобилът ни ще реве като кола с ДВГ!

Италианските инженери създават уникални звукови подписи за моделите си на ток

Италианският производител на суперколи Ferrari, известен с мощните си и шумни двигатели, се готви за електрическата революция - колкото и да не му се искат това, явно ще се наложи. При обявяването на първия си изцяло електрически автомобил, планиран за пускане през 2025 г., компанията обеща, че той ще звучи толкова вълнуващо, колкото и неговите предшественици, задвижвани с ДВГ.


Ferrari


Изпълнителният директор на Ferrari - Бенедето Виня, каза, че бъдещите електрически автомобили на компанията ще подражават на емблематичния рев на двигатели с вътрешно горене. Как обаче ще се случи това? Инженерите работят за създаването на уникални „звукови подписи“, които емулират характерния рев, който е отличителен белег на автомобилите с марка Ferrari повече от 75 години.

За да постигне това, Ferrari разработва нови технологии, които създават изкуствен звук на двигателя. Тези звукови сигнали ще се модулират в зависимост от скоростта на превозното средство, режима на шофиране и други параметри. Главният технологичен директор на Ferrari Амброджо Перфети обясни, че звукът играе важна роля в емоционалното изживяване при шофиране на автомобил и задължително искат това да продължи и в електрическите автомобили.

„Въпреки прехода към електрическа технология, Ferrari се стреми да остане верен на своята спортна ДНК и да предостави на клиентите си вълнуващо изживяване при шофиране“, коментира Перфети.

Освен това компанията инвестира в производствени мощности за производство на електрически превозни средства. Нов завод, специализиран в производството на електрически двигатели, батерийни пакети и силови инвертори, ще бъде открит през юни 2024 г. в Маранело, Италия. До 2026 г. се очаква около 60% от продажбите на Ferrari да идват от изцяло електрически и хибридни автомобили.


0 от 500
  • #15
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Какво е оксиморон? ( преди 4 седмици )
    Отговор:Електрическо Ferrari
  • #14
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 4 седмици )
    До 2: Ферари е най известната кола на планетата.
  • #13
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 12 ( преди 1 месец )
    Като виден електрик, който познава физичните закони, ще се наложи да те оборя. Прав е човекът че ако си купуваш автомобил който да караш на нюрбургринг, е по-добре да си вземеш бензинов. Електромобилите са по-добри само за ежедневно каране в реални условия, а не за спортуване. По-бързи са на правата, но на ДЪЛГА писта не са. Може би един ден ще станат когато батериите станат по леки и мощни. Но като се замислиш, от спортен автомобил се нуждаят 0, 00001% от шофьорите. Останалите предпочитат бърз.
  • #12
    1 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 1 месец )
    Глупости. Теглото е голям плюс особено когато е разположено ниско до земята защото увеличава сцеплението на гумите и прави колата много стабилна както в завоите така и на правите участъци с висока скорост. И естествено подобрява ускорението от място. Загубите които произтичат от високото тегло се компенсират много лесно с повече мощност и по силни спирачки. Пак казвам вижте Rimac Nevera. Колко е пъргава, как ускорява, какви дрифтове прави.... а тежи 2150kg. Това ако не е спортно не знам кое е.
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Дидо ( преди 1 месец )
    Екологията такова майката на всичко забавно. Шишета със закрепени капачки, спортни коли с фалшив звук, данък за всяко едно нещо... Всичко е безумно скъпо, но за сметка на това безумно фалшиво.
  • #10
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Електрическа спортна кола няма, няма и да има скоро докато не успеят да намалят теглото, който иска истинско Порше или Ферари не си взима електрическо такова.
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Ясно ( преди 1 месец )
    И тая прехвалена фирмичка постепенно ще залезе в новата технологична ера ако не могат да разберат какво искат новите поколения потребители. Няма нормален човек в 21 век който да иска електрическата му спортна кола да ръмжи като бензинова! Ми това е просто абсурдна идея. Много по готино е да е безшумна или леко да се чува естественият звук на електромотора както е при Rimac Nevera.
  • #8
    2 rate up comment 0 rate down comment
    VAYK ( преди 1 месец )
    Е какъв е смисъла:)))) Добре че някой не се е сетил да върне свирката от парния локомотив:))))
  • #7
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Не само да е като на сегашните ДВГ, а дори по-хубав да е звукът, като знаеш, че е изкуствен, вече няма абсолютно никакъв смисъл да имаш Ferrari - и за по-малко пари някой Бай Китай ще ти изкара нещо подобно от говорителите. Че дори и детските колички на батерии за 5-минутно забавление в парковете изглеждат "лачено" и издават звук - каква ще им е разликата с Ferrari за стотици хиляди? Това дори не е маркетингово издържано - хората с пари си купуваха Ferrari заради онова пред задната ос... :-(
  • #6
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Желанието ми беше градовете да са по тихо, но уви!