IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шок: Ferrari на съд за калпави спирачки

Италианците знаели за възможен отказ на апаратите, но продали 10,000 автомобила с тях

Собственици на автомобили Ferrari от Съединените щати заведоха колективен съдебен иск срещу компанията заради дефектни спирачки на няколко популярни модела. Според иска, подаден в съда в Сан Диего, италианците са знаели за проблемите и въпреки това са продължили да продават автомобилите с некачествени спирачни апарати.
 
   
Ferrari 458 Italia
  
    
Засегнати от проблема са основно модели със средноразположен двигател като Ferrari 458 (производство между 2010 и 2015 година) и Ferrari 488 (2016-2019). През 2021 производителят най-сетне призна за дефекта и обяви сервизна акция за около 10,000 автомобила. Проблемът: течаща капачка на резервоарчето за спирачна течност, която може да доведе до пълен отказ на спирачките - сериозна опасност в който и да било автомобил, камо ли в спортна суперкола с максимална скорост над 300 км/ч.
  
  
Ferrari 458 Italia, спирачки
  
    
Според подателите на иска обаче сервизната акция за подмяна на капачката и ъпдейт на софтуера, освен че е доста закъсняла, е само временна мярка, която не премахва всички проблеми със спирачните апарати. Искът е заведен от Илия Нечев (нямаме информация дали става дума за български емигрант), който си купил през 2020 употребявано Ferrari 458 и на няколко пъти бил "много близо до катастрофа" заради периодично неработещите спирачки. Дилърът на Ferrari, където колата била закарана за преглед, обяснил на Нечев, че това е "нормално" и "трябва да свикнете с тях".

От Ferrari се задоволиха да заявят, че "оперираме съгласно най-стриктни напътствия за безопасност и сигурност". Няма коментар и от Bosch, доставчик на част от проблемните компоненти.
  
 


  

 

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    М да ( преди 1 месец )
    Това ми напомня за един колега, смени верига и след 20 хил км се разхлопа отново, като отишъл да се оплаче и отговорът бил същия - да свиква, щото тоя модел са така.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    От години бош лепят името си на каквото и да е, като се има в предвид че масово произвеждат в Азия, каква да очакваме
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Бош не са добър избор. Немска му работа.
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ще си спомняме с носталгия за автомобилите от края на 20-ти век и началото на този. Сега всичкото е шменти-капели! И китайските електрокари, и немските дизелаци, и американските бангии!
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Мхм ( преди 1 месец )
    А ми що ползват Бош
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 1 месец )
    Американски съд патентова думата Apple и силуета на ябълка в полза на Аpple. Следователно сега всички ябълки са реално подсъдни. Всъщност излиза че природата наподобява или буквално копира запазената марка Apple. Абе поредния българин или руснак се опитва да шмекерува и да изкара келепир заради глупавите съдии.
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    От Тесла го очаквах, но от ferrari не.