IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Търговец беше осъден, след като продаде потрошено от футболист Ferrari

Клиентът разбрал, че е измамен с близо 70 000 паунда, едва когато видял колата

Маниак на тема автомобили успя чрез съда да уреди цена от 43 000 паунда (около 50 000 евро) за Ferrari, обявено на търг като продаващо се в отлично състояние. Баровецът плати 120 000 паунда, а едва после разбра, че всъщност италианският автомобил е бил размазан преди години в катастрофа от футболната звезда Йън Райт, бивш голмайстор на Арсенал.
 
 

Ферари, Райт


Рийд Тор, компютърен инженер от Бризбейн, поиска яка компенсация, след като купи синьото Ferrari 360 Spider с уверението, че е в добра форма, но остана разочарован. Колекционерът откри, че Райт е размазал автомобила през 2004 година. Съд в Лондон постанови, че Тор трябва да получи компенсация от Брендън Конър, дилър на автомобили, продала му колата в „отлично състояние“. Според хората на Темида търговецът е бил „нечестен“ по време на сделката и е подвел с невярна презентация клиента.
 
Въпросното Ferrari струва 120 000 паунда, когато е  пуснато първо на аукцион. Една от причините за цената е бившият му притежател –  футболната звезда Йън Райт, сега коментатор в „Match of the Day“. Но при търга липсва свидетелство за катастрофата. Райт размазва звяра си в Кройдън, Южен Лондон, когато изпуска завой и едва не се разбива в близките къщи.

Тор вижда обява за продажба на италианското бижу през април, 2013 година. Колата е описана като в „отлично състояние“. Австралиецът звъни по телефона, като дилърът му потвърждава, че автомобилът е идеален, без никакви следи от проблеми – външни или по ходова част. 

Сделката е сключена и „футболното“ Ferrari пристига в Австралия след месец по кораб. Новият собственик обаче вижда, че не всичко е описано коректно. Капакът се затваря толкова лошо, че са необходими допълнителни корекции. По купето дори има малка дупчица, чрез която прониква светлина вътре. Боята и покривът са видимо увредени. Сполейрите също са закрепени като в час по трудово.

Австралийски механик преглежда колата и се хваща за главата. Нарича я „пълна трошка“ пред адвокат на купувача. Тор започва дело срещу дилъра и печели обжалвания за вреди на стойност над 70 000 паунда през 2019 година. Конър отказва да ги плати, защото става въпрос за участие в доброволен търг.

Тогава Тор завежда частно дело срещу търговеца. Едва през този януари съдия Робъртсън е категоричен, че продавачът е излъгал тотално компютърния инженер. Търговецът се защитава, че по време на продажбата е бил напълно искрен за състоянието на скъпата италианска играчка.

Съдията се съгласява, че продавачът не е знаел за катастрофата на футболната звезда.  Но като търговец и бивш механик трябва да прегледа внимателно стоката преди да я пусне на търг. Съдията беше категоричен: „Г-н Конър не ми казва истината, когато се защити, че не е видял дефектите на автомобила. И аз отхвърлям тази теза“. Предстои да бъде определено и наказание за самия дилър.

 

 

0 от 500