IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарно Ferrari от "Розовата пантера" се продава на търг

Вдъхновителят на "La Dolce Vita" е първи собственик на кабриолета

Един от звездните филмови автомобили излиза на търг! Това Ferrari 250 Series II Cabriolet от 1960 г.  участва в хита "Розовата пантера" през 1963 година редом до Дейвид Нивън, Питър Селърс и неповторимата Клаудия Кардинале (кадър от филма).

 
Ферари, Розовата пантера


Може да го вземете, ако участвате в аукциона на остров Амелия (Флорида). Бижуто е едно от само 200 произведени в тази серия. Доставено е ново на легендарния принц Алесандро „Дадо“ Русполи от Рим. По-късно минава в ръцете на американския актьор Робърт Уагнър (който сам участва във филма). Мачото е легендарен любовник на Холивуд, през леглото му минава самата Елизабет Тейлър. 91-годишният актьор е все още жив, познат на по-младите от ролята на Теди в „Двама мъже и половина“ (б.а.- измамникът, който се жени за майката Евелин Харпър).

Но обратно към легендарното Ferrari. То е затворено в склад почти 30 години преди да обявено за продажба от Gooding & Company. Моделът трябва да бъде реставриран в целия му блясък, но въпреки това цената му се очаква да варира между 1 и 1,3 милиона долара.

В „Розовата пантера“ това „Черно конче“ участва в лудата гонка, когато крадецът на бижута бяга от полицията, маскиран като горила. Неговият произход е гарантиран от експерта на Ferrari Марсел Масини. От модела са направени само 200 екземпляра между 1959 и 1962 г. Проектиран и произведен от Carrozzeria Pinin Farina, това е най-усъвършенстваният представител на гамата 250 GT на Ferrari.

Луксозно завършена във всеки детайл, колата се превръща в една от най-търсените от елитната клиентела, която включва наследникът на FIAT - Умберто Аниели, принц Мулай Абдала от Мароко, състезатели Рубироза и Жан Блатон. Според проучванията на Масини - 1879 GT е доставен чисто нов на принц Русполи.  Аристократът е роден в Рим през 1924 г. въплъщава  идеалният клиент, за когото компанията прави тези не коли, а произведения на изкуството. Млад, модерен и с произход, Дадо Русполи е типичният плейбой от онази ера. Добре е известен със своя екстравагантен и непринуден начин на живот. Принцът е вдъхновението да бъде измислен  главният герой в класиката на Фелини - La Dolce Vita. Образ, изигран брилянтно от Марчело Мастрояни. 

Автомобилът е съхраняван на почетно място в основната резиденция на принца - замъкът Русполи във Винянело. Местенцето  редовно посещават личности като Бриджит Бардо, Салвадор Дали, Роже Вадим, Орсън Уелс, Жан Кокто, Пабло Пикасо и Труман Капоти.


Ferrari търг


Кабриолетът първоначално е регистриран с номер „Roma 404593" през 1960 година, сертификатът за произход е издаден от Ferrari  на 30 юни. В оригинал е бил завършен в Grigio Conchiglia с червена тапицерия, една от най-популярните цветови комбинации за модела. Епохално изображение, предоставено от Марсел Масини, показва актрисата Одри Хепбърн, позираща до този елегантно Ferrari Cabriolet с римски номер.

Колата  преминава в ръцете на друга двойка италиански собственици преди да бъде продаден през 1963 г. на американския актьор Робърт Уагнър, който се премества в Европа през 1962 г. Точно тогава звездата и неговото Ferrari 250 Cabriolet се появяват в Розовата пантера“.

През 70-те години колата е продадена в Калифорния и докарана до метал от новия собственик. Уж в подготовка за пълна реставрация, която така и не е завършена. Днес, след повече от три десетилетия на съхранение, Ferrari 250 GT Cabriolet пристига на търг. Определено предизвикателство за тези, които решат да се заемат с недовършена работа.

Улеснени обаче от факта, че колата е придружена от своя оригинален двигател (включително блок - вътрешен номер 396F - разпределителна кутия, глави, карбуратори и разнообразни вътрешни и спомагателни компоненти ), от скоростната кутия, спирачките, ауспуха и елементите на окачването, както и от всеки детайл по каросерията. С оригинални брони, волан, седалки, стъкла, прозорци, горна рамка, инструменти и дори радио Autovox.

Километражът показва малко над 70 000, а Ferrari също запазва оригиналните сини и жълти калифорнийски регистрационни номера от 1970 г.  Приблизителната цена, посочена от Gooding & Company, както стана въпрос, е между 1,0 и 1,3 млн долара.


0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 1 месец )
    Еми точно за него става дума е мен. Затова струва 1млн и малко. Иначе, ще струва няколко млн поне.
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Предполагам че не става дума за Ферари-то от снимка N:2, защото има вид все едно е правило компания на оня "Кадет" , който намериха в язовир в Испания