IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari, свързано с Led Zeppelin, излиза на търг

Това 246 Dino GTS от 1973 година има пробег от по-малко от 2000 км

Класическо Ferrari с невероятно Rock and Roll минало излиза на пазара. Става въпрос за модела  246 Dino GTS от 1973 година, притежавано от Питър Грант - мениджърът на титаните от Led Zeppelin.
 
 
Ферари, Цепелин


Този рядък екземпляр, правен специално за британския пазар, ще бъде разигран на аукцион на 29 февруари. Ако имате 350 000 паунда, скачайте! Предполага се, че това ще е цената на красавеца!

Car & Classic, които са домакини на търга, казват, че наистина става въпрос за много рядък автомобил. Едва 235 италиански бижута с десен волан са произведени между 1972 и 1974 година. Специално това Ferrari е с уникален пробег от 1007 мили. Едва ли има друг толкова малко каран Dino.


Ferrari 246 Dino GTS


Този специален вариант  е поръчан от дистрибутора H.R. Owen и доставен на своя притежател Петър Грант през 1973-а. Той е в нестандартен цвят „Rosso Bordeaux”, който не е металик. Коженият салон пък е вариант VM846 (“Marrone”), от който има произведени само 114 в света.  Грант се наслаждава на колата едва три години, което си е направо дълъг период за рок звездите. Мениджърът е истинският мотор на легендарната банда. Той е сред малцината притежатели на този модел, сред които има бизнесмени, музикални маниаци и колекционери на италианската марка. 

Колата има няколко ъпгрейди сравнения с другите „Черни кончета“ от същия модел. Друго предимство е колекционерската стойност, заради която е квалифициран в специалната категория. За нея не се плащат някои данъци, а също така италианският класик фучи абсолютно безплатно в зони с ниски емисии като тази на Лондон.


Ferrari 246 Dino GTS


Коментирайки невероятната стойност на автомобила, Дейл Винтън от организаторите е категоричен: „Повечето членове на Led Zeppelin са запалени почитатели на супер колите, като са имали доста модели на  Ferrari. Това Dino е прекрасен образец с доказана история. Това е не просто автомобил. Това е част от рок историята, част от легендата Led Zeppelin. Но също така и мечта за всеки колекционер на 246 Dino GTS“.

Бижуто върви гладко, което не е изненада предвид оригиналните части и изминатите точно 1007 мили. Задвижвано е от 2.4-lлитров V6 двигател. Той осигурява чисти 195 конски сили, което за 1973 година е рядко постижение.


Ferrari 246 Dino GTS


Невероятното Ferrari се продава с цялата кореспонденция между дилъра и фабриката в Маранело. Също така и оригиналната фактура с името на Грант. Пред годините е минал през строго професионално направени ремонти. Например, през 1988 години са сложени специални червени подови настилки.

„Потенциалният купувач не взима просто кола, а прави инвестиция в автомобилната и музикална история“, казаха организаторите и припомниха, че този красавец е бил обект на няколко публикации през годините.


Ferrari 246 Dino GTS

Ferrari 246 Dino GTS


Грант умира на 21 ноември 1995 година, когато е едва на 60. Получава сърдечен удар, докато шофира към дома си заедно със своя син Уорън.
 
 

0 от 500