IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа трябва да стане като Китай, призова шефът на Renault

Лука де Мео иска да се въведат "зелени икономически зони", субсидии и общоевропейски поръчки за електромобили

Европейските политици и автомобилните компании трябва да обединят сили, за да се противопоставят на китайското нашествие и да осигурят бъдеще за сектора, писа главният изпълнителен директор Лука де Мео в писмо до водещи политически лица в Брюксел, разпространено на няколко различни езика. "Можем да постигнем целите си с общи усилия и партньорства между обществения и частния сектор", пише италианецът, още веднъж давайки пример с успеха на авиационния гигант Airbus. Де Мео в момента е и председател на АСЕА, браншовата организация на автопроизводителите.
  
  
Лука де Мео, Renault, Женева 2024
  
    
Според де Мео проблемът на европейската автомобилна индустрия е, че често под натиска на финансовите пазари тя "се фокусира върху краткосрочните печалби, вместо върху нужните в дългосрочен план инвестиции". Шефът на Renault твърди, че "Китай е решил този проблем, като е консолидирал всичките си сили, включително и финансовите институции, около една обща цел". Така би трябвало да постъпи и Европа, смята мениджърът.

Препоръката на Де Мео е Европа да стартира десет големи паневропейски проекта в стратегически области - например малки коли, интелигентна зарядна инфраструктура и снабдяване с критични суловини. Освен това той предлага "зелени икономически зони", вдъхновени от специалните икономически зони в Китай. Тези зелени зони трябва да осигуряват смес от субсидии и инвестиции за производителите на електроавтомобили през следващото десетилетие. Де Мео също така признава, че китайците са едно поколение напред, що се отнася до показателите и себестойността на електрическите си модели, и европейските им конкуренти би трябвало да се поучат от тях.
  
  

 

 

0 от 500
  • #10
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Бойкот на всичко европидалско,тези дават милиарди на укрите,а сега се молят да им купуваме скапаната продукция. Среден пръст от мен.
  • #9
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Ша стае ама друг път,коги тате ми купи колело,ама друг път.Джендеропа ще стане една голяма клоака и нищо повече.Тя уверено върви по този път.
  • #8
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    аха, да преведа: искаме всичко живо да ни купува надценените *** и ще направим така че нищо друго да не може да се продава освен тях.
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    това което е направило европа велика вече го няма. Сега фокусът е да се обгрижват имигрантите. Ясно е, че Европа няма да стане като Китай, но дано не стане като близкия изток...
  • #6
    15 rate up comment 7 rate down comment
    долу ес ( преди 1 месец )
    урсула чу ли тази реч? да станем развит социализъм? че 35 г все обратното говорите, разрушихте ни държавата, за да ни кажете накрая че тогава сме имали повече бъдеще от сега? 3 млн по малко българи е достатъчен атестат за цялата пробита и измамна евросхема
  • #5
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Хахаха сега се усети че китайците ви таковаха родителката,
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    По скоро като близкия изток ще стане.
  • #3
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тоя па...да спре малко ..белото, че му е дошло в повече
  • #2
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Друг Гост ( преди 1 месец )
    Не че не е вярно това което казва, но е малко хайде да дадете пари за да можем да продаваме електромобили
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Нагъл преписвач ( преди 1 месец )
    "под натиска на финансовите пазари тя "се фокусира върху краткосрочните печалби, вместо върху нужните в дългосрочен план инвестиции". Този е чел постовете ми и ги е копирал едно към едно без да промени дори една запетайка. Странно че го казва 10 години по-късно. Чудя се досега не го е бил прочел или просто не е искал да го каже на глас?