IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Уникален аукцион продава „Голяма петорка“ на Ferrari за $20 милиона

От 288 GTO до LaFerrari: сбирката на RM Sotheby's е събрала най-доброто от легендарната марка

За да отдадат почит към иновациите и дизайна, от прочутата аукционна къща Sotheby’s подготвиха зашеметяваща подборка на  Ferrari - „Big Five“. Тя ще е част от предстоящата разпродажба DARE TO DREAM COLLECTION.
  
   
 
Ферари, аукцион
  
     
The Big Five е колекция, която демонстрира върха на автомобилното инженерство на Ferrari, започвайки от 1984 година с модела 288 GTO . Този суперавтомобил, оборудван с мощен twin-turbo V8 двигател, отбеляза началото на нова ера за италианците. Смята се, че точно той връща господството на марката в най-високия клас.

Следва F40 , специално представено навръх 40-годишнината на Ferrari. Моделът завладя света със своя радикален дизайн и несравнимо изживяване при шофиране. След това идва F50 от 90-те години. То предлага V12 атмосферен двигател, взет директно от болидите на компанията във F1.
 
 
 
Ферари, аукцион 3
  
    
Ferrari продължава в новия век и с почит към своя основател. Еnzo е шедьовър, който също включва технология от Формула 1. 
И накрая идва LaFerrari от 2013 година. Бижуто поставя нов еталон в сферата на суперавтомобилите със своя хибриден V12 мотор плюс невиждани дотогава неща от автомобилния дизайн и технологии.
 
 

Ферари, аукцион 1
  
     
Всеки един шедьовър от „голямата петорка“ е пример за скок в инженерството, така че колекцията има и исторически привкус.
Конкретно - моделът 288 GTO от 1985 г.  е един от само 272-те произведени в историята. Цели 26 години за него се грижи прочутият професионален голфър Иън Полтър, носител на пет пъти Ryder Cup. Очаква се това Ferrari да удари цена от $4 000 000. 

Следващото F40 от 1990 г. е карано под 1500 километра. Не е изненада, че от къщата очакват за него $ 3 250 000. Предлаганото Ferrari F50 от 1996 г., е с европейски спецификации, доставено ново чрез Garage Francorchamps в Белгия и първоначално притежавано от колекционер от Монако цели 13 години. С около 20 000 километра по пътищата той ще се спре на 4 500 000 долара.

Стигаме до Ferrari Enzo от 2003 г. -  първото, което ще бъде показано на американска земя. Прави своя дебют на Cavallino Classic през 2003 г. Тази кола със спецификации за САЩ, трима собственика, едва 8608 навъртени километра и би трябвало да излезе 4 250 000 USD на купувача.
Завършекът на колекцията е LaFerrari от 2015 година в характерната за модела цветова комбинация. Тя включва Rosso Corsa върху кожа Pelle Neri, черни джанти и карбонови елементи. Двама собственици са навъртели едва 1842 километра, заради което цената ще е 4 250 000 долара.
 
 

Ферари, аукцион 2
  
   
Маниакът, който би могъл да събере цялата колекция Big Five с един удар, вероятно ще трябва де се прости с 20 милиона накуп от американската валута. Но не се очаква чак толкова запален и заможен колекционер. Само един от тези шедьоври стига на собственика да сбъдне истинска мечта, ставайки част от историята на Ferrari.
 
 

0 от 500
  • #2
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Голямата петорка, голямо чудо - 5 коли на цената на половин 250GTO
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Докато се замислях, от кое да се откажа - закуска или обяд за да ги дам тези пари се сетих за песента на АББА: "... Money, money, moneyMust be funnyIn a rich man's worldMoney, money, moneyAlways sunnyIn a rich man's worldOh-oh-oh-ohAll the things I could doIf I had a little moneyIt's a rich man's world.."