IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-популярните автомобили за частни клиенти?

Лидерът по общи продажби в Европа отстъпва първото място в тази класация

Обичайната статистика за продажбите на автомобили по света включва всички видове регистрации. Класациите са резултат от комбинирани продажби на частни покупки и такива, направени от компании (фирмени автомобили), автопаркове (коли под наем) или от самите търговци (саморегистрации). Затова и всеки тип регистрация (продажба) разкрива някои интересни разлики, категоричен е Фелипе Муньос от JATO Dynamics в анализ за Motor1.


продажби


Противно на общата класация (всички видове регистрации взети заедно), най-продаваният автомобил в Европа през 2023 г. не е Tesla Model Y, а Dacia Sandero. От този популярен модел на Renault Group в Европа на частни клиенти са регистрирани в 187 210 бройки от общо 221 302 единици (заедно фирмени регистрации). Той е не само най-популярният модел, но и този с най-висок дял в продажбите на дребно (85%).

Това е добра новина за френския автомобилен производител. Продажбите на частни лица обикновено са по-изгодни от продажбите на компании за отдаване под наем, компании или собствени регистрации на производителя или дилъра, които обикновено изискват сериозни отстъпки при покупка на големи партиди автомобили и следователно не привличат голям интерес от страна на инвеститорите.

Топ 10 на най-продаваните модели на частни клиенти (вдясно е посочен процента от общите продажби):

продажби


Другото голямо послание на Sandero като най-продаваната кола за частни лица е фактът, че повечето потребители в Европа могат да си позволят все по-скъпи коли, тъй като имат стабилни доходи. Много хора обаче просто търсят надежден частен транспорт и Dacia Sandero е добър избор.

За сметка на това по-скъпата Tesla Model Y заема второ място в класацията на леките автомобили. Марката регистрира близо 125 400 бройки, което е увеличение от 89% в сравнение с 2022 г. Въпреки по-високата цена спрямо Sandero, Model Y се превърна в еталон за шофьорите, които търсят електрически автомобил. Това е добър резултат и за Tesla. Частните регистрации обаче представляват 51% от общия брой на модела, което означава, че той е много популярен и сред бизнеса.

Топ 10 на най-продаваните марки на частни клиенти (вдясно е посочен процента от общите продажби):
б
продажби


Що се отнася до производителите, Volkswagen Group води с 1,02 милиона бройки или 32% от общия брой. Следва Groupe Renault, която изпреварва Stellantis с 10 000 бройки със 710 000 единици, или 61% от общите регистрации. Обемът на търговията на дребно на Stellantis представлява 34% от общия обем през 2023 г.


0 от 500
  • #3
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    За парите си Сандеро е най-много кола , затова е и най продаван в Европа и у нас . Да това не е кола за сноби .
  • #2
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Явно лъснаха дилърско-корпоративните продажби на ФВ. Да ги подкрепят форумните им фенове с покупка на нов ФВ автомобил. Стига са пазарували от Горубляне, докато обясняват на всички колко са добри ;)))
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Сърцетуп ( преди 1 месец )
    Митето, удар ще получи, но преди това ще извади някаква невероятна теория как фирмите купуват Тесли, защото са много хубави, а не, защото данъчните закони са така направени. Другата голяма забава е как като стане дума за собствени пари и няма данъчни стимули, народът очевидно се доверява на марки, които на практика не присъстват в останалите класации за продажби. Няма ги ФВ, няма ги Тойота, което прави класацията леко съмнителна.