IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Очакван фалстарт! От днес отпада забраната за стари коли в София

Столицата отчете по 8-10 хиляди нарушители на ден, няма кой да ги глоби

Очаквано, забраната стари коли да влизат в центъра на София отпада от 1 март. Тя беше въведена в началото декември 2023 г. за три месеца, а целта беше намаляване на замърсяването на въздуха.
 
 

ниски емисии, зона


Всъщност, Столична община я пусна в действие след наказателно решение на Европейския съд срещу кмета Фандъкова с ясното съзнание, че няма как да бъде регулирано движението на колите със забранен еко стандарт. Тя така и не се прилагаше ефективно, тъй като общината не налагаше глоби на нарушителите.

По данни на местната власт те са между 8000 и 10 000 на ден. Нискоемисионната зона беше забранена за коли от I екокатегория или бензинови с първа регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови с първа регистрация преди 1 януари 2002 г.

Глоби за нарушителите обаче нямаше, тъй като автоматичната система за засичането им така и не проработи. Още в края на ноември от общината обявиха, че при първо нарушение ще има само предупреждение, а при второ вече ще се налагат и глоби. Така т. нар. нискоемисионна зона на практика си остана на хартия.

От следващата зима още по-голяма част от центъра на столицата ще е забранена за стари коли, като ще бъдат разширени и опасните категории автомобили.. Това поне предвиждаше общинската наредба. Не е ясно дали СОС ще я остави в действие, тъй като за целта трябва да осигури надежден контрол по прилагането. Но от друга страна кметът Терзиев рискува да бъде даден на Европейския съд заради неспазване на екологичните директиви в ЕС.
 
 

0 от 500
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 23 ( преди 1 месец )
    Точно това е инженер Радев и неговите клонинги адреналинки. Инженер Радев казва че кара perpetuum mobile, а адреналинките скачат с обиди и заяждания на всеки който каже, че това е невъзможно и се аргументира с физични закони и сметки. После единственото оправдание е, да самоубият Ника Радев, да обвинят някой в убийство примерно мен и фанатично да го преследват в интернет пространството за отмъщение. А Какво ще кажеш за оправданието, че аз съм писал с Ник Радев, а адреналинките са го подкрепяли?
  • #21
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 23 ( преди 1 месец )
    Каква полемика какви спорове. Всичко е казано под същата статия:#118 Аз поне имам мнениеДо #116 от "Гост":А ти? Къде е твоето мнение? Или не знаеш как, е но знаеш че не е така? Ако нямаш собствено мнение, защо въобще се включваш в дискусията? ... #119Не видях и грешка да ми намери за да спорим за нещо? Ти спор виждаш ли? Спор има ако двама човека изкажат мнението си и единия не е съгласен с другия. Засега аз съм единствения с мнение, да виждаш друг?09:55 02.08.2021 ОЩЕ НЯМА ТОПК ...
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Литри, прехвърля в мощност,в килограми,мери с кантар.Въобще всестранно развита функционална неграмотност.
  • #19
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 месец )
    Само да Ви предупредя влизате в полемика с местния Мун_чо, наречен още електрика, митбъстър или адреналинка - електричка.Вие може да живеете в реалния живот, но той е по по най знаещ и можещ, защото гледа клипове в Ютуб и чете в Уикипедия.Къде сте тръгнали изобщо да спорите с такъв ерудиран капацитет, не знам.
  • #18
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Умрях от смях ( преди 1 месец )
    #47 Я да питамДо коментар #45 от "Turbo":Поне схвана ли смисълът, защо при разход 5 литра на 100, при движение с 50 км/ч разходът ти е 2,5 литра в час, а при движение със 150км/ч разходът ти е 10 литра в час или още ти се губи логиката и мислиш че не съм прав и времето няма значение? Коментиран от #5015:05 31.07.2021
  • #17
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Повтарям бисера ( преди 1 месец )
    #213 ГостКиловат мощност се получава от 0,085 кг нафта,което е около 1 литър.Пише го в учебниците,провери преди да спориш.14:23 05.08.2021Статията е "Най-после се появиха нов вид батерии за електромобили"
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Бисер след Бисер ( преди 1 месец )
    Това се оказа че е онази тема в която гост мери мощността с кантар:213 ГостДо коментар #212 от "Сам си го избра!":Измерването на мощност с магазинерски кантар е от твоите гени***лни теслюФски идеи.Опитваш се да злетоставиш турбо,номерата ти няма да минат.Киловат мощност се получава от 0,085 кг нафта,което е около 1 литър.Пише го в учебниците,провери преди да спориш.Коментиран от #21414:23 05.08.2021Единият Радев със средно образование защитава инженера с висше, година след възк ...
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    От същата статия#49 Няма как да съм гостТой горкия си мисли че утре ще забранят дизелите и всички ще се качим на електромобили. Аз от друга страна най-редовно разубеждавам Антиелектиците, че скоро в България ще караме електромобили масово. Моите прогнози са че това ще се случи най-рано през 2035 година, когато днешните електромобили станат 10-15 годишни и започнат да ги предлагат нов внос.
  • #14
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    диети с месо), хора които изглеждат добре независимо от пола и възрастта, хора които карат електромобили, и се старая колкото може да им подражавам. Тоест мога да различа по-доброто, дори да не го практикувам и никога няма да тръгна да защитавам тютюнопушенето да речем. Мога само да те похваля ако не пушиш и дори благородно да ти завиждам, ако никога не си пушил и дори да те похваля за това.11:13 31.07.2021 заглавието на статията е Най-после се появиха нов вид батерии за електромобили
  • #13
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    отделям повече въглероден диоксид отколкото автомобила ми за ден. Хайде сега да спра и да дишам ли? Не осъзнаваш ли, че никой не ти забранява да си караш автомобила, докато му изтече живота? И да, и моя и твоя автомобил замърсяват повече от един електромобил в града и ще продължават да замърсяват и само *** би спорил по този въпрос. Винаги съм се възхищавал на хора които не пушат, хора които спортуват, хора които спазват диети (не е гладуването за което си мислиш, защото има и диети с месо),