IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте какво се случва, докато шофирате и гледате мобилния

При 100 км/ч автомобилът изминава 140 метра, докато човекът зад волана набира един номер (ВИДЕО)

Наличието на все по-интелигентни превозни средства  водят до излишно самочувствие при шофиране. Мнозина водачи не смятат, че е проблем да откъснат за малко поглед към екрана, за да видят кой им е писа по WhatsApp. Особено, ако чакат отговор от хубавата колежка.
 
 
Разгово по телефон в автомобил


Да, ама не. Ще ви убеди това разтърсващо видео на германския YouTube канал DashcamDriversGermany. То симулира графично какво се случва с шофьор всеки път, когато погледне телефона си.
 
Видеорегистраторът на този водач (по закон трябва да е с неразпознаваемо лице) почернява всеки път, когато той реши да види мобилния. Вероятно не е 100 процента реален ефект, тъй като имаме периферно зрение и слух. Но няма какво да се заблуждаваме, илюстрира доста добре как губим възприятие за заобикалящата ни среда, когато сме разсеяни с екрана.

Има допълнителния външни фактори, които улесняват водача да губи вниманието си. Особено когато шофираме по пътища, които са ни много познати или пък монотонни. Тогава сваляме бдителността си. Случвало ви се е, нали! Нека си признаем. 

Пречат също прекомерното наличие на пътни знаци или ситуации, които въобще не са свързани с трафик. Например, рекламите с бате ви Христо Стоичков. Или пък просто се заблейваме към някоя катастрофа, случила се отсреща.



Трябва да знаем, че ако наберем номер на мобилния телефон със скорост приблизително 100 км/ч, разстоянието, което бихме изминали за това безобидно време, ще е 140 метра! И ако вдигнем поглед и забележим нещо притеснително, ще може да спрем сред приблизително около 155 метра

Елементарно, при шофиране с 50 в града, същите числа ще са наполовина. Докато спирачният път пада на 28 метра, ако не сме се разсеяли. Всеки може да си представи какво би могло да се случи в тези уж невинни отклонения на вниманието.

Като добавим към това фактът, че помощните средства за шофиране на превозни средства не са перфектни, се получава опасна комбинация. Нека си спомним други притесднително видео, което обиколи света. Tesla Model 3 „прегази“ манекен на дете по време на тестове, тъй като автономното управление не отчете „малкия пешеходец“.

Работата е там, че от момента, в който усетите опасността (например дете, което внезапно нахлува на пътя), докато натиснете педала на спирачката, минава период, което наричаме време за реакция. Разстоянието, което изминавате през това време, се нарича разстояние за реакция. Времето ви за реакция зависи от вашите рефлекси, настроение или ниво на бдителност, което с мобилен телефон в ръка е доста слабо.
 
 

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 2 месеца )
    Много хора вече нарочно не ги връзват към колите ..Дори и аз с моята бангия използвам различни профили в колата и телефон - едното ако го откраднат, да нямат достъп поне до другото... прекалено много информация има и в телефона, и в навигацията/медията на колата....
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Предимно са кифли, те по принцип са за без книжка, а който не може да си свърже телефона с колата по-добре да се върне да завърши поне трети клас.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Цонко ( преди 2 месеца )
    Такива ми идва като ги видя на пътя , да сляза, и да ги почвам с тупаниците. Писнало ми е вече от *** по светофари, улици, пешеходни пътеки и т.н.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Не разбирам, зашо ни занимават с аматьори, на фона че има профита, които карат 200+ и снимат видео в това време... да не говорим че има съвсем напреднали, които с едната ръка пушат / ядът / пият, а с другата държат телефона....