IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колите на Volvo ще предупреждават за инциденти на пътя пред тях

Технологията ще осигури време на шофьорите за спиране или престрояване

Шведският производител Volvo въвежда още една пионерска функция за свързана безопасност - за първи път автомобилите ще могат да предупреждават водачите за инциденти на пътя пред тях, използвайки данни в реално време от център за управление на трафика. Тя ще бъде налична в съвместими автомобили Volvo в Европа, като първо ще се появи в Дания.


Volvo


Целта на функцията е помогне на водачите да избегнат сблъсъци и задръстванията, причинени от инцидент напред. Тя незабавно ще предупреждава водача за пътно-транспортно произшествие на няколкостотин метра пред него. Данните за местоположението се предоставят от националните пътни власти и могат да бъдат получени от всички автомобили, съвместими с технологията.

Още през 2016 г. Volvo внедри в автомобилите си първата в индустрията технология за свързана безопасност, като тя използва облак, базиран на данни в реално време. Тя позволява на автомобилите Volvo да комуникират помежду си и да предупреждават водачите за близки опасни пътни условия. По същия начин водачите вече могат да бъдат предупреждавани за инциденти напред, независимо от времето на деня.


Volvo


В бъдеще се планира интеграцията на повече данни за трафика, споделяни от други партньори в европейската екосистема „Данни за безопасност на пътя“, включително национални центрове за управление на трафика в други страни и автомобили от други марки. За целта Volvo призовава повече пътни власти да споделят анонимни данни за инциденти и насърчавам други производители на автомобили да се присъединят в предлагането на подобни технологии.


0 от 500