IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Край на една ера: Volvo произведе последния си дизел

Честта да влезе в историята се падна на V60 Cross Country

Шведската компания Volvo прекрати производството на леки автомобили с дизелови двигатели. Те ще бъдат заменени от модели с хибридни агрегати и електрически автомобили.


Volvo V60 Cross Country


Последният лек автомобил с дизелов двигател слезе от поточната линия на завод в белгийския град Гент. Това е Volvo V60 Cross Country - комби, оборудвано с 2,0-литров турбодизел. Мястото на този модел на конвейера ще бъде заето от по-модерен автомобил без двигател с вътрешно горене, съобщи пресслужбата на производителя във Facebook.

Засега моделите с хибридни задвижващи системи ще останат на поточната линия. След 2030 г. обаче и те ще отпаднат от гамата на шведската компания, която ще премине изцяло към производство на електрически превозни средства. Голямата цел, която са си поставили във Volvo, е през 2040 г. да стане неутрален по отношение на климата производител.


Volvo V60 Cross Country


„Това е исторически момент за Volvo Car Gent. Последният дизелов вариант на Volvo V60 слезе от производствената линия. Това бележи не само края на дизеловите опции в нашия завод в Гент, но и важен крайъгълен камък за Volvo Cars, предвещаващ по-устойчиво бъдеще. Бъдеще, в което се фокусираме много върху електрификацията. Нещо, което отразява променящите се изисквания на нашите потребители и ясните нужди на нашата планета. Това е нова стъпка към пълна електрификация“, отбелязват от компанията.


0 от 500
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Шматка ( преди 2 месеца )
    ... когато почнат да пълнят дворовете на именията на ЕВРОджендъраските депутати с невъзможни за рециклиране батерии от каквото и щеш устройство с "нулеви емисии" - може би ще им просветне, ноооо дотогава всички простосмъртни ще сме затънали до гуша в "екологични" умряли батерии, които ще са ни превърнали в зомбирани *** и безотчетни жертви на една ИЗТРЕЩЯЛА ИЗРОДСКА ПРОПАГАНДА!!!
  • #9
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Иван ( преди 2 месеца )
    Вие не разбрахте, ли че хибридите, плъгин хибридите и електричките са по-опасни от една стара барака? Тези как не разбраха, че момента в който произведат един автомобил от тези ешектрички вече са замърсили планетата колкото един 50г Мерцедес на 500 000км
  • #8
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Жоро ( преди 2 месеца )
    Загина и последната Шведска компания за автомобили.
  • #7
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Иван ( преди 2 месеца )
    То тези ги купиха китайци и развалиха хубавата марка,с тези електрички при люта и не толкова люта зима пробега е чудесен,ако пък си пуснем и топло е направо песен.важно е да сме еко и да сме модерни
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Т ( преди 2 месеца )
    Да сигурно са фалира ли защото какво ще произвеждат джапанки ли
  • #5
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Волво ( преди 2 месеца )
    Статията е пълна с лъжи с цел натрупване на четаемост.Волво произвеждат и ще произвеждат дизели.Никой не знае до кога но не са ги спрели.
  • #4
    8 rate up comment 18 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    волво отдавна не е европейска , а китайка - а те са си фенове на батериите . технологията е по-проста , слагат един таблет и готово ! и продават на цена с по- сложната технолгия - двг
  • #3
    7 rate up comment 30 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    един хубав ден за българската демокрация ако затворят и волво ще е по хубав света
  • #2
    22 rate up comment 7 rate down comment
    Гост ( преди 2 месеца )
    Ограничени хора,като теб не разбират,че най опасното нещо което правят през живота си е да шофират кола,но има хора които го разбират прекрасно и не ги бърка да дават толкова пари.А ти си карай бараките с марки и си пудри егото,като си толкова разбиращ!
  • #1
    7 rate up comment 40 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 месеца )
    Тия кога ще фалират че само предлагат плъгин хибриди за 100к плюс ?За 20-30% по-малко пари си взимам бензинов Фв или ауди или Мерцедес/БМВ от Германия и кормувам си и пея.