IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как изглежда Chat GPT, вграден в автомобил?

Асистентът Iris в новия DS7 може да ви прави куизове, докато карате, и да разкаже приказка на децата

Ако вярвате на някои теории, AI заплашва да завладее света и да сложи край на човешката цивилизация. Но няма как човек да откаже покана от DS Automobiles да тества нова AI система, вградена в луксозния SUV DS 7.


DS7 Iris


На пръв поглед няма нищо особено в разкошния интериор на DS 7, което да издава новата технология. Липсват помпозни лога на ChatGPT, зловещи скрити камери или нещо подобно. Причината, поради която DS интегрира едно от най-големите имена в AI технологията, е да подобри своята система DS Iris. Мислете за последната като за автомобилна Alexa. Може да пренебрегнете факта, че това е Siri, изписано наобратно.  DS използва система за разпознаване на глас от известно време. Просто ChatGPT прави Iris много, много по-умна.

Колко точно? Ще дадем няколко примера. Например, посещавате нов град, Iris вече може да ви даде персонализирани предложения за това къде да отидете, какво да видите и правите, колко хубаво ще бъде времето или просто да ви уведоми къде е най-близката бензиностанция. Това са все удобства, но има и куп глезотии. Iris може да играе с вас - буквално. Да ви измисли тест по поръчка. Или да ви спретне персонализиран маршрут извън потока, като в същото време ви отговаря на поредица от трудни въпроси за попкултурата на 90-те години. Ей така, за да мине времето.

Системата е изключителна умна. Но има ограничения. Например, при теста Iris веднага прекъсна занимателна игра за дивата природа, когато наближи няколко ремонти на пътя и се появи инструкция от сателитната навигация. И тотално рестартира на тема маршрут. Но това е бял кахър!

Вероятно много от недостатъците вече са оправени с актуализация Over-the-Air. Засега не очаквайте системата да ви отвори прозореца и да спусне задните щори. Но сменя станциите на радиото, което не е нещо ново.

ChatGPT обаче има някои други умни функции, особено срещу скуката. Тя може да прочете на децата ви приказка, ако започнатда мрънкат на задната седалка. И има изненадващо голям набор от шеги, с които да ви забавлява. На Iris не харесват философски въпроси зали съществува Бог, или за коя партия трябва да гласувате. Също така се затрудни на въпрос кои училища за децата би препоръчала в определен град. Но пък ако помолите Iris за оценка на DS 7, ще ви даде напоителен анализ.

За да стартирате системата, трябва просто да кажете "OK Iris" и на сензорния екран на автомобила ще се появи графика, за да ви уведоми, че тя слуша. Има и удобен бутон на волана.

И накрая – заслужава ли си? В известен смисъл това е малко повече от дигитален асистент, който използва страшно бързо интернет, за да намери отговорите. Но го прави почти винаги последователно и точно. Така че – да, заслужава си.

Очаква се AI да бъде пуснат от няколко други модела автомобили през следващите години. Компанията майка на DS Stellantis изглежда вярва в този софтуер. Толкова много, всъщност, че току-що беше обявено, ChatGPT ще бъде пуснат в цялата гама на Peugeot тази година. И трябва да се помни, че технически все още е пилотна схема, която трябва да бъде въведена правилно по-късно през 2024 г. Със сигурност пътят е отворен и ще виждаме все повече такива системи в автомобилите през следващите години.

Трябва ли да се притесняваме? Абсолютно не. Това е просто разширение на доста ограничените гласови асистенти, с които живеем от около десетилетие. Трябва ли всички да започнем да избираме автомобили, които имат вграден AI? Не го поставяйте високо в списъка си с приоритети. Това е наистина полезен инструмент и може да бъде много забавен. Но можете да живеете и без него.
 

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    а съвсем междодругото, Стелантис вместо да се занимават да вграждат такива глупости, да почнат да вграждат мотори, че както са го подкарали с 1.2 и 1.6 само.. грам не отива на цените които им търсят на моделите си.
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Това са си глупости, както и да го погледнеш. Какво АИ има в Алека или Сири..или както там се казва? ТОва че изпълнява гласови команди, изобщо не го прави АИ... а по ко скоро е ай ай ай...