IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Забравени копцепции: Lada Peter Turbo

Разработката на АвтоВАЗ си остана странен и оригинален прототип без двигател

Niva несъмнено е най-известната Lada в света. Руският офроуд-автомобил се продава повече от 40 години, като продължава да се радва на популярност не само в родината си. В историята на компанията АвтоВАЗ, която създаде Niva, обаче има и други интересни модели, както и концептуални автомобили, които така и не стигнаха до серийно производство.


Lada Peter Turbo


Един от тях е Lada Peter Turbo - странно изглеждащ седан, който беше представен пред света на автомобилното изложение в Париж през 2000 г. и предизвика вълнение сред дизайнерите и пресата от онова време.

Всъщност, премиерата на автомобила се състоя не във френската столица, а на Международното автомобилно изложение в Москва, където той постигна незабавен успех. Въпреки че беше „манекен“, т.е. умален модел без двигател или механични компоненти, той се хареса на експертите.


Lada Peter Turbo


За автосалона в Париж Peter Turbo получи някои подобрения във външния вид, както и фиктивен интериор. той разполагаше с пет отделни седалки, волан с една спица и собствен инструментален панел. Доста необичаен интериор, поне толкова необичаен, колкото и името - „Петър Турбо“ е очевидна препратка към романа от 1986 г. „Остров Крим“ на Василий Аксинов, в който главният герой използва кола със същото име.

Разработен от екипа на АвтоВАЗ, ръководен от Сергей Синелников, Peter Turbo имаше здрав, футуристичен вид на седан с динамични линии, които сякаш караха колата да се движи дори когато е неподвижна.


Lada Peter Turbo


Тънките, малки фарове отпред бяха в контраст с много сложна задна част, в която светлините бяха разпределени на две нива. Дизайнът се характеризира с вдлъбнат елемент, който се простира по цялата страна на автомобила и в който са интегрирани външните огледала. Покривът също е вдлъбнат, за да подобри допълнително аеродинамиката на Lada.

Въпреки тези добри условия, концепцията така и не беше последвана от сериен модел. Peter Turbo си остана любопитен стилистичен експеримент на руския производител.


Още снимки на необичайния автомобил на АвтоВАЗ - вижте в галерията:


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    Предница е много добре оформена аеродинамчна
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    До 3,а трябваше и него да пропуснеш.
  • #4
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Болшевик ( преди 2 месеца )
    Цяла статия за умален кух модел от производител, които 40 години произвежда едно и също недоразумение? Много интересно!
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Наблюдател ( преди 2 месеца )
    Заглавието е с правописни грешки, другото не го четох.
  • #2
    8 rate up comment 4 rate down comment
    До долния ( преди 2 месеца )
    Е аз не съм 147 мильона пияници с претенции до небето
  • #1
    2 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 месеца )
    И от теб, #1, нищо не става - половин изречение не можеш да напишеш правилно. Омръзнало ми е от неграмотници, които обаче са и нагли да си мислят, че някой иска да им чете по_връ_щни_те. А ти какво си сътворил през живота си, бе, см.еш.ко? - я, подай линк към продукт или услуга, с които си направил живота на околните по-хубав... :-(